Belföld

A magyar tenger legjobb strandjai

balaton (strand, fürdőzők, balcsi, )
balaton (strand, fürdőzők, balcsi, )

Megmutatjuk, szerintünk melyek a legjobb strandok a Balaton körül!

Déli part

MTI fotó: Varga György

Balatonboglár Platán strand

Az egykor fizetős szabadstrand ma már ingyenesen várja a nyaralni vágyókat, sőt már a parkolás is ingyenes. A pázsittal borított terület egy részét fák teszik ki, a többin szabadon lehet napozni – írja a balatontipp.hu.

A strandon több sportra is van lehetőség: strandröplabdára, strandfocira és strandkézilabdára. Ezeket mind homokos területen lehet játszani, ám a füves részeken lehet tollasozni, focizni és gyepröplabdázni is. Ezenkívül van még lehetőség kosárlabdázásra és streetballozásra.

A kicsiket egy játszótér várakkal, homokozókkal, mászókákkal és hintákkal várják. Délutánonként pedig szervezett gyerek- és sportprogramokat tartanak.

Ha pedig augusztus közepén Balatonbogláron vagyunk, érdemes ott maradni a 37. Boglári Szüreti Fesztiválra, amely augusztus 16-tól 20-ig tart és ingyenes. Fellép a Tankcsapda pénteken 21 órakor, szombaton a Carbonfools, vasárnap pedig hagyományos szüreti felvonulásba csöppenhetünk. Hétfőn az Irigy Hónaljmirigy lesz színpadon, vasárnap pedig a Bon-Bon. A részletes program Balatonboglár honlapján érhető el.

Balatonlelle Napfény strand élményfürdő

Ez a fizetős strand 2006 óta homokos partszakasszal rendelkezik, amit a gyerekek élvezhetnek a legjobban, hiszen melyik apróság nem szeret homokvárat építeni? Sportolni is lehet, hiszen homokos lábtenisz és strandröplabda pálya tartozik a parthoz.

A strandon belül további belépődíjjal látogatható egy élményfürdő, amelyhez három medence és egy hullámcsúszda tartozik. A belépődíj a Napfény strandra felnőtteknek egy napra 600 forint, míg kisgyereknek (3-14 év) és nyugdíjasnak 300. A parkolás az egész város területén ingyenes.

Ezen a héten még tart XXI. Lellei Borhét, aminek keretében vasárnap este borkirálynőt választanak, majd tűzijátékot tartanak – olvasható Balatonlelle hivatalos oldalán.

Ezenkívül ebben a hónapban számos program lesz: augusztus 16-20-ig rendezik meg a Szent István Napokat, valamint a Kertmozi program rengeteg filmmel várja az érdeklődőket egészen augusztus 14-ig.

MTI fotó:Varga György

Északi strand

Tihany Gödrösi szabadstrand

Balatonfüred felől érkezve a félsziget után nem sokkal találjuk ezt az ingyenes strandot, ahonnan gyönyörű a kilátás. A parkoló nem ingyenes, 200 forint/óra, valamint szintén pénzért lehet vízi biciklit, kajakot és napozóágyat bérelni.

Ez a strand azoknak ajánlatos, akik nem akarnak a belépőjegyért fizetni, a financiális szempontokat tartják szem előtt, és persze nem zavarja őket a zaj és a tömeg.

Tihanyban egyébként van panoptikum, babamúzeum, marcipánmúzeum és skanzen is, ezekről bővebb információt találhatnak Tihany honlapján. A Bujtor István Szabadtéri Színpadon olyan színdarabok láthatóak, mint az Én, Te Őt!, ami komédia, vagy A hölgy fecseg és nyomoz, ami egy bűnügyi bohózat.

Badacsonyi strand

Ezen a fizetős strandon a közelmúltban értékmegőrző szekrényeket szereltek fel, a mozgáskorlátozottaknak WC-t és zuhanyt alakítottak ki. A parkolás ingyenes, habár 2-300 méterre van a parttól. Viszont 2011-től van ingyenes internet, sőt, tavaly már egy internetszobát is kialakítottak.

A családi belépő egy napra 1300 forint. A strand rendelkezik sportpályákkal, játszótérrel, viszont a sportszerekért és a vízi bicikliért fizetni kell.

Ha már úgyis Badacsonyban vagyunk, látogassunk el a Kisfaludy-házhoz vagy a Kisfaludy Sándor és Szegedi Róza Irodalmi Emlékmúzeumba. Érdemes megnézni a Rózsa-kőt is, mely egy, a hegyoldalról lehasadt bazaltkő, és valószínűleg Kisfaludy Rózájáról kapta a nevét.

Augusztus 19-én pedig vár minket a Badacsonyi Fényvarázs. Ez egy impozáns látványelemekkel felturbózott rendezvény, ugyanis 40-50 feldíszített vitorlás vonul ki a Badacsony és Badacsonyörs közötti vízterületre. Később, 10 órakor tűzijátékra számíthatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik