Belföld

Körbetekerted már a magyar tengert?

biciklizés (kerékpár, )
biciklizés (kerékpár, )

A 200 kilométeres szakaszon rengeteg a látnivaló. Mi megmutatjuk a legérdekesebbeket!

A Balatoni kerékpárút 1933-ban kezdett kiépülni, és körülbelül 2002-re vált teljesen körbekerekezhetővé. Három megyén keresztül, Zala, Somogy és Veszprémen keresztül tekerhetünk.

Alapvetően a Balaton partját követi az út, néhol közelebb, máshol kicsit távolabb. 95 kilométer a kiépített szakasz, amely főleg az északi parton húzódik, más részeken viszont települések közútjain, mellékutcákon lehet csak haladni. Körülbelül egy nap alatt lehet végigkerékpározni, de van, akinek 7-8 óra alatt sikerült. – írja a balatontipp.hu.

Ha netalántán probléma lenne a biciklivel, akkor több helyen találhatunk szervizt: Balatonmáriafürdőn, Tapolcán, Balatonakalin és Balatonfüreden. S ha már úgyis végigtekerünk a Balaton körül, érdemes megnézni az egyes települések látványosságait is.

Balatonvilágosnál a magasparton húzódó sétányról sok helyen nyílik szép kilátás. Itt látható a Millenniumi Szent Korona emlékmű és a Mészöly Géza emlékszobor.

Balatonalmádiban érdemes felmenni az Öreg-hegyen az Óvári-kilátóhoz, amely az 1900-as években épült vörös homokkőből.

Balatonfüreden a Tagore-sétányon időzhetünk. Ha Füreden szállunk meg és nem ülünk már biciklire, akkor ajánljuk a  Balatonfüredi Borheteket, de megnézhetjük a Jókai Mór Emlékházat, a Vaszary-villát, vagy a Széchenyi-kastélyt is. Révfülöpnél érdemes megpihenni a Békakirály ivókútnál, amely Raffay Béla munkája.

Fonyódnál menjünk egyből a partra, a strandon pihenésképp csobbanhatunk egy nagyot, és ehetünk egy kis ropogós balatoni halat, vagy tejfölös lángost. Siófokon vár minket az éjszaka, számtalan szórakozóhely, köztük a Beach Club is vár egy kis hajnalig tartó táncos mulatságra. Itt még betérhetünk az Aranypart Kempingbe is, amely közvetlenül a Balaton partján található.

A 200 km-es szakaszon több helyen is van még ilyen szálláslehetőség: Alsóörsön az Európa Kemping, Balatonfüreden a Füred Kemping, Balatonakalin a Levendula Naturista Kemping, Balatonalmádiban pedig a Yacht Kemping vár ránk. De ezen az oldalon még több kemping és üdülőhely után nézhetnek, azok, akik tervezik a Balaton körbekerékpározását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik