Belföld

Hőség – emberség, állatság a köztévében

Ozd-viz(960x640).jpg (ózd, )
Ozd-viz(960x640).jpg (ózd, )

Az MTV híradója szerint a baloldal a potyázók pártjára állt.

A köztévé híradója hétfőn este vezető anyagban foglalkozott a hőséggel, annak kockázataival. Szó volt arról, milyen nehéz az élet a klíma nélküli autóban, mennyire fontos a kutyák itatása, a sertések hűtése ventilátorral. A köztévé az emberekről sem feledkezett meg, a híradó végén (megelőzve az esztergomi piranhát) felbukkant az ózdi kútháború, amelynek videója „A baloldali pártok a potyázók pártjára álltak” címmel külön is megtekinthető.

Közben az ATV Híradó arról számolt be, hogy hivatalból indít vizsgálatot Szabó Máté ombudsman az ózdi közkutak elzárása, illetve vízhozamuk korlátozása miatt. Az alapvető jogok biztosa már azelőtt döntött erről, hogy az Együtt-PM szövetség és a Roma-Magyar Baráti Társaság bejelentette, hozzá fordul. Az MSZP és az LMP korábban felháborítónak nevezte, hogy a kánikulában fosztották meg az embereket a víztől.

A BBC News weboldala is beszámolt róla, hogy Ózdon több ezer roma vízellátása szűnt meg. A tudósító emlékeztetett rá, a város a közkutak elzárását és korlátozását azzal indokolta, hogy sokan pazarolták a vizet.A cikk kiemeli, hogy a hőmérséklet ezekben a napokban elérheti a 40 fokot, és Ózd 36 ezer fős lakosságának nagyjából egyharmada roma, akik közül sokan nincsenek abban az anyagi helyzetben, hogy lakásukba bevezethessék a vizet. A hatóságok 28 közkutat zártak le, 60-ban csökkentették a nyomást. Így most több száz ember áll sorba az út mentén a vízért.

A vízkorlátozás miatt vélhetően mégis demonstrálni fog a Roma-Magyar Baráti Társaság, amely a hétfő délutánra hirdetett demonstrációt lefújta, mert úgy tudta, újra teljes nyomással működnek majd a közkutak. Mivel azonban a víz továbbra is csak csordogál, a szervezet elnöke úgy érzi: átverték őket, ezért folytatják harcukat. Ha a többi kutat “nem fogják megnyitni pár napon belül, abban az esetben tüntetni fogunk” – mondta Harkály Csaba.

A polgármester előzőleg azt mondta: az nem megy, hogy amíg a többség tisztességesen fizeti a rezsit, mások potyáznak. A  vízellátás mindenkinek biztosított – mondta Fürjes Pál (Fidesz-KDNP). Szerinte sokan nem képesek megérteni, hogy a közpénzből fizetett közkutak kifejezetten vízivásra és nem szórakozásra, autómosásra, öntözésre valók. Szerinte évente 1 millió liter vizet loptak, illetve pazaroltak el a közkutakból Ózdon.

“Na most ezt a fürdőcskézést meg fogjuk szüntetni, meg is szüntettük, mert az önkormányzatnak erre nincsen pénze” – mondta Fürjes Pál a Hír TV Magyarország élőben című műsorában, amelyben cáfolta, hogy kifejezetten a romatelepekre találták ki a szabályozást. Ezt szerinte a baloldal terjeszti. Az intézkedést a képviselő-testület júniusban fogadta el, a tervezetet pedig a szocialisták is megszavazták. A város főként romák lakta részeiben sok házba nincs bevezetve a víz, így ezek a családok a közkutakat használták.

Az ellenzék szerint viszont a lépés nem egyszerűen embertelen, hanem jogsértő is, ráadásul egy egész városrész lakóinak egészségét fenyegeti. Az Együtt-PM emlékeztetett arra is, hogy Ózd mintegy 1,5 milliárd forintot kapott a Svájci-Magyar Együttműködési Programtól, hogy – a többi között – megoldja azoknak a településrészeknek a vezetékes ivóvízellátását, ahol ma még nincs bevezetve a víz. A vizet azonban még nem vezette be az önkormányzat ezekbe a házakba, „cserébe” viszont elzárta a közkutak egy részét – méghozzá a hőségriadó közepén!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik