Belföld
ader-janos(960x640)(1).jpg (áder jános, )

Áder csütörtökön mond egy nevet

Munkácsy Márton
Munkácsy Márton

2013. 08. 06. 10:25

Még a héten kiderül, ki lesz az új ombudsman.

Csütörtökön tájékoztatja a parlamenti pártokat Áder János köztársasági elnök arról, hogy kit jelöl az alapvető jogok biztosának – nyilatkozta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője az államfővel folytatott keddi egyeztetést követően.

Mesterházy korrektnek és gyümölcsözőnek nevezte a megbeszélést, amelyen közlése szerint “sikerült közös nevezőket találni a jelöltállítás alapelveit tekintve”.

Mint mondta, az államfő is egyetértett azzal, hogy független személyiség kell erre a posztra, aki az “alapjogok iránt elkötelezett és azokat jól ismerő személy”. A szocialista frakcióvezető hangsúlyozta: ugyanakkor nem lehet pusztán csak jogtudós az új ombudsman, a gyakorlati, hétköznapi problémák iránt is érzékeny embernek kell lennie. Emellett “nem baj, ha van nemzetközi jogi és államigazgatási tapasztalata” – tette hozzá.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott: “a kezdet reményteli”, és remélik, hogy ezen elvek alapján választ majd jelöltet az államfő.

A köztársasági elnök kedd délelőtt az MSZP mellett a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP képviselőjével egyeztet az alapvető jogok biztosának jelöléséről.

Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát az Országgyűlés 2007-ben választotta meg hat évre, megbízatása idén szeptember 24-én jár le. Az alkotmány és az alapvető jogok biztosáról szóló törvény értelmében a köztársasági elnöknek augusztus 10-éig kell javaslatot tennie a parlament által megválasztandó ombudsman személyére.

A politológus, jogász végzettségű Szabó, ombudsmanként többször kritizálta az Alaptörvényhez fűzött átmeneti rendelkezéseket. A 2011-ben életbe lépett új alkotmány ráadásul megszüntette annak a lehetőségét, hogy az állampolgárok egyénileg forduljanak az Alkotmánybírósághoz. Ezért a biztos 2012-ig 35 esetben fordult az AB-hez és több mint 250 törvénytervezetet véleményezett.

Szabó nehezményezte a Médiatanács létrehozását,  bírálta a rokkantnyugdíjazás átalakítását és a hajléktalanok utcán élését szabálysértéssé minősítő rendelkezéseket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.