Belföld
ader-janos(960x640)(1).jpg (áder jános, )

Áder csütörtökön mond egy nevet

Munkácsy Márton
Munkácsy Márton

2013. 08. 06. 10:25

Még a héten kiderül, ki lesz az új ombudsman.

Csütörtökön tájékoztatja a parlamenti pártokat Áder János köztársasági elnök arról, hogy kit jelöl az alapvető jogok biztosának – nyilatkozta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője az államfővel folytatott keddi egyeztetést követően.

Mesterházy korrektnek és gyümölcsözőnek nevezte a megbeszélést, amelyen közlése szerint “sikerült közös nevezőket találni a jelöltállítás alapelveit tekintve”.

Mint mondta, az államfő is egyetértett azzal, hogy független személyiség kell erre a posztra, aki az “alapjogok iránt elkötelezett és azokat jól ismerő személy”. A szocialista frakcióvezető hangsúlyozta: ugyanakkor nem lehet pusztán csak jogtudós az új ombudsman, a gyakorlati, hétköznapi problémák iránt is érzékeny embernek kell lennie. Emellett “nem baj, ha van nemzetközi jogi és államigazgatási tapasztalata” – tette hozzá.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott: “a kezdet reményteli”, és remélik, hogy ezen elvek alapján választ majd jelöltet az államfő.

A köztársasági elnök kedd délelőtt az MSZP mellett a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP képviselőjével egyeztet az alapvető jogok biztosának jelöléséről.

Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát az Országgyűlés 2007-ben választotta meg hat évre, megbízatása idén szeptember 24-én jár le. Az alkotmány és az alapvető jogok biztosáról szóló törvény értelmében a köztársasági elnöknek augusztus 10-éig kell javaslatot tennie a parlament által megválasztandó ombudsman személyére.

A politológus, jogász végzettségű Szabó, ombudsmanként többször kritizálta az Alaptörvényhez fűzött átmeneti rendelkezéseket. A 2011-ben életbe lépett új alkotmány ráadásul megszüntette annak a lehetőségét, hogy az állampolgárok egyénileg forduljanak az Alkotmánybírósághoz. Ezért a biztos 2012-ig 35 esetben fordult az AB-hez és több mint 250 törvénytervezetet véleményezett.

Szabó nehezményezte a Médiatanács létrehozását,  bírálta a rokkantnyugdíjazás átalakítását és a hajléktalanok utcán élését szabálysértéssé minősítő rendelkezéseket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.