Belföld

Orbán Viktor nyitja meg a hatvanadikat

Hétfőn megkezdődött Vásárhelyen a 60. Őszi Tárlatra beadott művek zsűrizése. Az október eleji eseményre - melyet Orbán Viktor miniszterelnök nyit meg - 768 műből kell válogatnia a zsűrinek.

Ennél régebbi kiállítási sorozat Európában csak a Velencei Biennálé – méltatta a rendezvényt Almási István polgármester hétfőn délben az Alföldi Galériában. Beszédében visszatekintett a kezdetekre és a hagyományokra. A kiállítás évről évre hatalmas népszerűségnek örvend. Elmondta minden évben plakettel, 1966 óra pedig pénzjutalommal is díjazzák a kiemelkedő alkotókat. A plakettett egy művész csak egyszer kaphatja meg élete során, így idén ezt a díjat is 60. alkalommal ítélik oda.

Nagy Imre múzeumigazgató az idei kínálatról beszélt, mely számaiban ismét egyedülálló. 336 alkotó 768 művét kell két rövid nap alatt elbírálnia a 12 tagú zsűrinek. 470 festmény, 130 grafika, 159 plasztikai alkotás valamint 9 egyéb máshova nem sorolható mű – tűzzománc és videó – került beadásra az idén. Minden Tornyai plakettes művésztől egy vagy két alkotás biztosan megadja az idei kiállítás gerincét.

A zsűrinek idén nemcsak a darabszám, de a művek mérete miatt is nehéz dolga lesz. Az Őszi Tárlatok sorozatában 200-250 mű kerül mindig bemutatásra, ám idén különösen sok nagyméretű alkotás nevezett, sok festmény, grafika szélessége, átmérője meghaladja a 2 métert. A rendezvénysorozat augusztus 25-én indul az idén elhunyt Szalay Ferenc festőművész életmű kiállításával. Szeptemberben az Alföldi Galéria emeleti termeiben már az állandó kiállítás is megnyílik. Október első vasárnapján déli 12 órakor a 60. Őszi Tárlatot pedig Orbán Viktor nyitja meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik