Belföld

Meghosszabbították a hőségriadót: lassan felforr a Balaton

hőmérő-37fok (ingyenes, hőség, kánikula, )
hőmérő-37fok (ingyenes, hőség, kánikula, )

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban folytatódik a kánikula, sőt, tovább erősödik a felmelegedés.

A napi középhőmérséklet a 27 fokot is meghaladhatja, az ország egyes részein a 30 fokot is elérheti. Ezért az országos tisztifőorvos a másodfokú hőségriasztást augusztus 8. csütörtök 24 óráig az ország egész területére vonatkozóan meghosszabbítja, illetve harmadfokra, „hőségriadó” szintre emeli.

A kánikula várhatóan az augusztus 9- 10-e környékén érkező, most még bizonytalan erősségű hidegfrontig folytatódik. A Balaton Siófoknál 27 fokos.

A viharjelzőkkel ellátott tavainknál a fürdőzők rendszeresen figyeljék a jelzőberendezéseket. A Velencei-tavon három viharjelző működik, Pákozdon, Agárdon és Velencén. Elsőfokú viharjelzés van érvényben, ha a viharjelző berendezés percenként 45-öt villan. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ebben az esetben a vihar rövid időn belüli megérkezését jelzik. Ilyen esetben fürödni tilos! A Velencei-tó, valamint a Balaton aktuális, érvényben lévő viharjelzéseit folyamatosan figyelemmel kísérhetik a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapjának nyitóoldaláról is.

Utazások alkalmával feltétlen vigyenek magukkal megfelelő mennyiségű folyadékot, ivóvizet, és bőséges üzemanyaggal, lehetőségekhez mérten teletankkal induljanak útnak. A hőhullám egészségre gyakorolt hatásai rosszullétet idézhetnek elő, emellett a megerősödött forgalomban egy koccanásos baleset is jelentős forgalomtorlódáshoz vezethet. Akik távolabbi úticélt, nyaralóhelyet választottak javasolt előzetesen az Útinformnál érdeklődni az esetlegesen munkavégzések, vagy balesetek miatti forgalomkorlátozásokról, illetve a lehetséges alternatív útvonalakról-olvasható Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik