Belföld

Legalább 120 ezer ember fordult meg a Művészetek Völgyben

művészetek völgye (művészetek völgye, )
művészetek völgye (művészetek völgye, )

Legalább 120 ezer ember fordult meg a Művészetek Völgyben az összművészeti fesztivál tíz napja alatt, a falu és a környék összes szálláshelye foglalt volt, ebből Kapolcson háromezer vendégéjszakát töltöttek el sátorral - mondta el Márta István fesztiváligazgató az MTI-nek.

Kitért arra, hogy a magas részvételi szám miatt egy szólás terjedt el a völgy szervezői között: völgyhűség a hőségben.
Tájékoztatása szerint a tíz nap alatt 1700 fellépője volt a völgynek, a tervezett 500 előadásból mindössze kettő maradt el betegség miatt.

A legrégebbi udvar a völgyben a negyedszer megnyitott Palya-udvar lett, az énekesnő idén 18-szor lépett fel; Hobo 180 dalt énekelt el a 10 nap alatt, a Kaláka-udvarban 450 új vers született, a legtöbb szereplője a Muharay-udvarnak volt 840 fellépővel – sorolta a fesztiváligazgató a legnépszerűbb udvarok statisztikáit. A hagyományőrzés jegyében több mint 60 Balaton-felvidéki és bakonyalji település mutatkozott be kézműveseivel, helyi termékeivel. A 10 nap alatt Krizsán Edith sakk nagymester 101 partit játszott, ebből kettőt veszített el, a környéken pedig összesen 150 kilométert gyalogoltak azok, akik a különböző túrákon vettek részt – fűzte hozzá.

Sikere volt a Blue Spot Cafénak, a Zeneakadémia és a Snétberger Tehetségközpont ifjú növendékeinek, a dzsessz és irodalmi udvarnak, Berecz Andrásnak, a Dresch Quartetnek, Dés Lászlónak és Andrásnak, Varró Dánielnek, Harcsa Veronikának – emelte ki Márta István. Elmondása szerint tíz nap alatt 80 ezren látogattak el a hivatalos honlapjára, a völgy véradói három hektoliternyi vért adtak.

A völgy higiéniájáról 72 mobil vécével gondoskodtak, 340 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze. A völgy biztonságát jelzi, hogy a 10 nap alatt két lopás és egy gépkocsifeltörés, kisebb parkolási szabálytalanságok fordultak elő; a mentők 155 esetben vonultak a völgybe, de az esetek döntő többségében apróbb balesetekhez – tájékoztatott a fesztiváligazgató.

A völgy zavartalan működéséről 103 völgymunkás és 60 önkéntes segítő gondoskodott, 138 kézműves árulta a portékáját és 50 ideiglenes vendéglátóhely nyílt. Tájékoztatása szerint a tervezett 85 millió forintos költségvetést tartani tudják, az összeg 42 százaléka állami forrás és várható még résztámogatás a Vidékfejlesztési Minisztériumtól is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik