szent istván szarkofág (romkert, nemzeti emlékhely, )
Belföld

Kegyeletsértők az augusztusi programok?

Székesfehérvár polgármestere nyílt levelet címzett a Nemzeti Emlékhely méltóságáért aggódó fehérvári polgároknak.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere nyílt levelet adott ki, mellyel szeretné lezárni a Nemzeti Emlékhely területén augusztusban megrendezésre kerülő programok kapcsán az elmúlt napokban kialakult vitás helyzetet.

Az elmúlt időszakban ugyanis többekben felmerült a kérdés, hogy a Nemzeti Emlékhely területén augusztusban megrendezésre kerülő programok a kegyeleti szempontoknak megfelelnek-e. A polgármester szerint fontos leszögezni, hogy a Nemzeti Emlékhely ügyében Székesfehérvár Önkormányzata nem tulajdonos, nem vagyonkezelő, és sem a Szent Jobb – mise, sem a Koronázási Szertartásjáték esetében nem engedélyező hatóság.

“Az ugyanis talán tényleg nem lehet kérdés, hogy szabad-e egy ünnepi szentmise keretében a hazatérő Szent Jobbot elhelyezni Szent István egykori sírja felett több ezer zarándok előtt! Ahogy az sem lehet kérdés, hogy szabad-e mondjuk a Székesegyházban – vagy éppen a ciszter templomban – a Harmonia Albensis keretében közös kulturális értékeinket bemutatni olyan altemplomok, működő temetkezési helyek felett, ahol – szemben az egykori királyi bazilika romterületével – ma is ott eltemetettek nyugszanak! Akkor miért nem előlegezzük meg a Vörösmarty Színház szakembereinek a tiszteletet és a bizalmat, elfogadva, hogy nem vásári kutyakomédiával, hanem egy színvonalas, magasztos és a hely szelleméhez méltó kulturális esemény bemutatásával készülnek, amelyre ráadásul nagyon sok, történelmünket szerető és tisztelő, büszke székesfehérvári régóta vár? Miért nem bízunk az ideiglenes építkezést engedélyező, végző vagy azt felügyelő hatóságok szakembereiben, vagy éppen a Nemzeti Múzeum és a Szent István Király Múzeum régészeiben, elfogadva, hogy kellő tisztelettel és gondossággal dolgoznak a romterületen?”

A polgármester hozzátette azt is, hogy nem vitatható az, hogy számos egyéb, kegyeleti szempontból is valóban fontos kérdés fogalmazható meg az ügyben.

“Nem az lenne-e a kegyeletsértő, ha a jövőben sem lehetne ez a hely igazi zarándokhely? Nem az lenne-e a kegyeletsértő, ha a jövőben sem lehetne – például egy tisztességes látógatóközponton keresztül – megismerni és megközelíteni ezt a szakrális helyet? Nem az-e a botrányos kegyeletsértés, hogy nincs megoldva a történelmi viharokat számban alig túlélő, de így is felbecsülhetetlen eszmei értékű kövek zarándokok, vagy éppen a tudósok általi, méltó körülmények közötti látogathatósága, bemutatása, hanem továbbra is hajléktalanok „őrzik” azokat egy lepusztult raktárhelyiségben? Nem az-e a méltatlan és a kegyeleti szempontokat semmibe vevő helyzet, ha nem vetjük fel annak szükségességét, hogy egy méltó helyre haza tudjuk végre hozni – ideiglenesen, esetleg véglegesen – a végső akaratuk szerint ide kívánkozó uralkodóink maradványait vagy a Fehérvárhoz kötődő szakrális és világi, nemzeti ereklyéket?”

Cser-Palkovics András szerint kötelességünk ezen a tarthatatlan helyzeten változtatni. Erről szól a Szent István Emlékév üzenete és a Székesfehérvári Királyi Napok augusztus 14-24. közötti ünnepi programsorozata. Kiemelte: a válaszokat csakis összefogással találhatjuk meg ezekre a kérdésekre.

A koronázási ünnepségekről és az augusztusi programokról bővebben itt olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!