Belföld

Szülinapos volt a röszkei töltött káposzta verseny győztese

Több ezren ették, és határon innen és túlról is főzték a kápsztát tegnap Röszkén.

Izzadt a káposzta, a főző és a zsüri is. Ez a tizedik nyár, hogy Röszkén versengtek a káposztafőzők, ezt megelőzően kilencszer Pusztamérgesen álltak bográcshoz. Gépzsír, marcipán nem, de minden más került a kondérokba.

Nem csak a belbecs számít

A reggeli rajtolás után délre lassan minden bográcsban elkészült a töltött káposzta, a versenyzők már rutinosak, tudták, hogy Frank Sándor „kegyetlen”, s nem csak a szájával, de a szemével is kóstol. Már délelőtt elkészítették a csoda-tálakat, szőlőlevelek, paradicsomok, színes kompozíciók készültek a tálaláshoz, amellyel a zsüri elnökét kívánták elcsábítani. Frank a cserép csuporra szavazott, nem csupán a szemrevalóság miatt, hanem azért is, mert a káposzta két órával a tálalás után is forró maradt az „ósdi” edényben.

Nemzetközi rajt

A vajdaságiak specialitása a szőlőlevél, a Romániából érkezettek csombort használnak. Volt, aki tojást dobott a káposztával megrakott bogrács tetejére, mint kiderült azért, mert megmaradt, s nem tudtak mit kezdeni az elárvult tyúktojással, mindenesetre jól mutatott a káposzta tetején. A 23 induló csapat szinte mindegyike gázzal gyújtott alá a bográcsnak, a horgosiak magányosak maradtak a hagyományos fával csiholt lobogással. Frank Sándor mesterszakács szerint, ha a szél nem penderíti a pernyét a bográcsba, akkor nincs különbség a gázos és hagyományos alágyújtás között, az ötletekben kell versengeni.

Győzelem születésnapra

Az első díj majdnem a zsürinél maradt, ugyanis a győztes csapat séfje éppen születésnapját ünnepelte kis csapatával, így alig hallották meg a zsüri ítéletét. Borbásné Márki Márta, röszkei polgármester kitartó szólongatása sikerre vezetett, megjelent a születésnapos fiatalameber, aki duplán ünnepelhetett szombaton. Díjazták a legröszkeibb, a legreformerebb, a leghagyományosabb töltött káposztát is.

Saját pénzből

Tavaly még pályázati pénzből tudták megszervezni a versenyt és falunapokat, az idén már saját kasszából préselték ki a szükséges kétmillió forintot. Megérte – mondta Borbásné Márki Márta – szüksége van az ittenieknek a közös együttlétre, fontos pénzt áldozni az ilyen rendezvényekre is. A falunapon átadták a díszpolgári címet is. Három éve nem volt díszpolgára a településnek, mert úgy döntöttek, csak akkor adják, ha van olyan személy, akit mindenki egyhangúlag támogat. Az idén Fülöpné Kiss Edit, a Százholdas Pagony Óvoda vezetője kapta a kitüntető címet negyven éves munkája elismeréseként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik