Belföld

Látványosság, hőség, jótékonyság a légiparádén

A látványosságé, a forróságé és a jótékonyságé a főszerep a kecskeméti légibemutató vasárnapi napján.

A kecskeméti repülőnap legkülönlegesebb„csemegéje” az Orosz Vitézek elnevezésű formációja. A Szu-27-es gépek, még soha nem jártak Magyarországon, sőt Nyugat-Európában sem. Vasárnap egy órakor a rekkenő hőségben is tízezrek voltak kíváncsiak a kötelék bemutatójára.

A kánikula miatt  a a helyszínen az ivóvíz feliratú kutaknál és az úgynevezett vízutánfutóknál az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által bevizsgált, ellenőrzött minőségű és megfelelő hőmérsékletű vízhez juthatnak a vendégek. A hőség enyhítésére a szervezők a parkolókba is telepítettek vízutánfutókat az ital automaták mellett.

A vasárnapi látványosságokat felvezető beszédében Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntötte a Magyar Honvédség katonáit, akik ingyen tekinthetik meg családjukkal a zárónap programját. Több mint tízezren éltek ezzel a lehetőséggel.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető felajánlása alapján korábban a kormányhivatalokon keresztül kétezer darab, vasárnapra szóló, ingyenes jegyet kaptak a rászoruló, ám a repülés iránt érdeklődő, szorgalmas, kiemelkedően teljesítő tanulók és családjaik. Ők a MÁV és a Volán járatain a helyszínre is térítésmentesen utazhattak, míg az elővételben jegyet vásárlók fél áron vehetik igénybe a vasúti és autóbusz-közlekedést.
A nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató szervezői azt kérik, hogy a látogatók a hőségre és a nagy forgalomra tekintettel elővigyázatosan vezessenek. A gyermekekre fokozottan figyeljenek, a karszalagon vagy a ruházaton tüntessék fel a szülők elérhetőségét, telefonszámát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik