Belföld

Csongrádban nagyon fejleszenék a tanyavilágot

Csongrád, Bács-kiskun és Pest megyéből pályáztak a legtöbben a kétmilliárdos Nemzeti Tanyafejlesztési Program harmadik ütemében.

A pályázatok beadási határideje szerdán jár le – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Budai Gyula tájékoztatása szerint a kormány eddig összesen 4,5 milliárd forintot különített el a programra amivel a 300 ezer tanyán élő lakos életminőségének javítását, a vidék népességmegtartó képességének erősítését, főként a fiatalok helyben maradását igyekszik vonzóbbá tenni.

Mivel az alföldi megyékre jelező a tanyavilág, az elmúlt két évben meghirdetett program iránt Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megyéből volt a legnagyobb az érdeklődés – magyarázta az államtitkár. Az összesítés szerint eddig 434 pályázó – családi gazdálkodó, őstermelő, önkormányzat, tanyagondnoki szolgálat – nyert pénzt, elsősorban a tanyákhoz vezető földutak karbantartására, munkagépek beszerzésére, a tanyai termékek piacra jutásának megkönnyítésére, az egészség megőrzésére és arra, hogy a tanyán élőkhöz “közelebb vigyék a kultúrát”. A most záruló szakaszban a korábbiaknál több pályázat futott be.

A Szeged- Röszke melletti magyar-szerb határ közeli tanyavilágban csaknem 500-an élnek. Többségük idős, egyedülálló ember, ugyanakkor – amint Borbásné Márki Márta polgármester elmondta – egyre több a családos fiatal. Mindannyian örömmel fogadták a korábban megnyert pályázati támogatás felhasználásával beindított egészségügyi szolgáltatást, amelyben mikrobusszal ultrahangos szűrésekre, ortopédiai vizsgálatra vitték őket. Több alkalommal színházlátogatást is szerveztek a kultúra iránt fogékony tanyasiaknak, és ezt – újabb pályázatok elnyerésével – szeretnék gyakorlattá tenni.

A Homokhátságon, Mórahalom, Ásotthalom, Zákányszék lakosságának csaknem egyharmada él a külterületeken. Csányi László (Fidesz) Mórahalom alpolgármesterének tájékoztatása szerint a települések kistérségi társasága pályázati pénzből útkarbantartó berendezést vásárolt a kátyúk felszámolására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik