Belföld

Vámosszabadi-menekülttábor: hétfőn érkezhetnek az első lakók

A felújítás függvényében érkezhetnek a vámosszabadi külterületén kialakított nyílt befogadóállomásra a lakók, az első csoportban hétfőn ötven közel-keleti muzulmán érkezik.

Ezt Réti Csaba független polgármester mondta a pénteki falugyűlésen, ahol többek között elhangzott az is, hogy a három lakószintből csak egy van készen az épületben.

A településvezető azzal nyugtatta 40-60 fős hallgatóságát, hogy az első csoport kétharmadát családok teszik ki, az egyedülállók pedig előzőleg többszörös szűrésen estek át. A táborban tiszteletben tartják szokásaikat, vallási előírásaikat, de velük is közlik, melyek Magyarországon a követendő normák – mondta a polgármester.

Buruzs István, a menekülttábor létesítése ellen tiltakozó civil mozgalom egyik vezetője arról beszélt: a kormányzati szervekkel folytatott tárgyalásokon az a benyomásuk alakult ki, hogy “ebből egy bezzegtábort akarnak csinálni”, így “nagy valószínűséggel béke lesz” a bevándorlók és az 1600 lelkes szigetközi település lakói között.

A polgármesterhez hasonlóan Buruzs István is azt hangoztatta: tiltakozó akciójuk civil megmozdulás, az is marad, így semmilyen politikai erő közeledéséből nem kérnek. Hozzátette, mivel a kormányzat ígérete szerint márciusban áttekintik a helyzetet, és akkor születik döntés a tábor fennmaradásáról vagy bezárásáról, azon dolgoznak, hogy “minél kisebb súrlódásokkal” tudják átélni ezt az időszakot. Megjegyezte: a rendőrség közlése szerint hat hónap elteltével áttekintik a megerősített járőrözés tapasztalatait, de “akkor már csak egy hónapot kell kibírni, és jön a lakat”. Megnyugtatónak nevezte, hogy az egykori határőrségi épületen csak kisebb felújításokat hajtottak végre, “tényleg csak a festés történt meg”, ez pedig arra enged következtetni, hogy csak rövid ideig akarják menekülttábornak használni az épületet.

A korábban közöltekhez képest Győrbe járnak majd a táborban lakó gyerekek iskolába, a bölcsődés és óvodás korúakkal pedig az épületen belül foglalkoznak, így jelenlétük nem terheli a helyi intézményeket.
A település és a Belügyminisztérium július 23-án közölte az MTI-vel: Vámosszabadi hozzájárul ahhoz, hogy a külterületén lévő volt munkásszálló épületében – elsősorban családok elhelyezésére alkalmas – befogadó állomás létesüljön és működjön ideiglenesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik