Belföld

Légiparádé Kecskeméten

Két év kihagyás után újra megrendezték Kecskeméten a nemzetközi repülőnapot, ahol a hőség miatt különleges intézkedések is voltak.

A légishow-n a NATO Stratégiai Légiszállító Képesség (SAC) programjának keretében a pápai légi bázison állomásozó egyik C-17-es mutatja be manővereit, és a Magyar Honvédség Gripen vadászrepülőgépein kívül idén hat külföldi – orosz, horvát, török, bolgár, olasz és spanyol – kötelék is bemutatkozik.

A látogatók emellett megismerkedhetnek a Magyar Honvédség életével, a 75 éves légierő történetével, valamint különböző katonai eszközökkel a kézi lőfegyverektől a T72-es harckocsiig.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Bács-Kiskun megyére is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki a hőség miatt. Emiatt a kecskeméti repülőnap szervezői rendkívüli intézkedésekkel készültek: egyebek mellett árnyékolókat és párakapukat állítottak fel, és vizet osztanak a látogatóknak.

A magyar légierő tagjai mindig teljesítették kötelességüket a nemzet védelmében – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a megnyitón, ahol külön köszöntötte Szentiványi János alezredest és Frankó Endre főhadnagyot, a legendás második világháborús Puma vadászezred pilótáit, akik a legnehezebb időkben, a túlerővel nem törődve szolgáltak.

Karin Enström, Svédország védelmi minisztere arról beszélt, hogy a magyar légierő kiválóan alkalmazza a svéd gyártmányú Gripen vadászgépeket, amelyek a kecskeméti repülőnap látogatói is láthatnak majd a kétnapos rendezvényen.

Az megnyitó ünnepségen jelen volt még az olasz védelmi miniszter, a szlovák, az osztrák és a cseh légierő parancsnoka és Benkő Tibor vezérkari főnök is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik