Belföld

Ha szombat, akkor töltött káposzta Röszkén

Több tucat csapat nevezett a nemzetközi gasztronómiai megmérettetésre.

A legtöbb versenyző a környékbeli településekről érkezett, de a bográcsok mellett állnak többen a vajdasági Magyarkanizsáról, Horgosról, illetve a Temes megyei Végvárról is. A töltött káposztához szükséges darált húst a szervezők biztosítják.

Az amatőr és profi szakácsoknak délben kell az egyéni ízlés szerint tálalt töltött káposztát a zsűrinek bemutatniuk. Az ételkompozíciókat a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács vezette zsűri több szempont alapján értékeli. A helyezések eldöntésénél figyelembe veszik az egységes ízharmóniát, a szín- és illatkompozíciót, a tájjellegű fűszerezést, ízhatást, valamint a tálalás esztétikai kivitelét.

A gasztronómiai seregszemlén különdíjakat is osztanak, kiválasztják a legjobb tradicionálisan készített, a „legröszkeibb” és az idei év újdonságaként a legjobb reform töltött káposztát is. 

Borbásné Márki Márta polgármester elmondta, hogy mivel a töltött káposzta nem feltétlenül a nyáridő hagyományos étele, azoknak is lehetőséget biztosítanak, akik a kánikulában egy könnyedebb ételvariáció készítésével próbálkoznak. 
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a versenyzők kreativitása határtalan: készült már töltött káposzta pulykahússal vagy hallal, felhasználtak a töltelékhez füstölt húst, kolbászt, csülköt és próbálkoztak a vegetáriánus változattal, a fűszerek között pedig kaporral vagy csomborral is. A legnagyobb sikere azonban mindig a hagyományos, sertéshússal és árpakásával főzött változatnak volt.

A szervező szerint az ízletes szárma titka a jó minőségű alapanyagokban, a megfelelő módon savanyított káposztalevelekben rejlik, s abban, hogy az ízesítéséhez a só és bors mellett kiváló minőségű őrölt paprikát használjanak föl. Ez utóbbi Röszkén nem okozhat problémát, hiszen a község határa a szegedi fűszerpaprika egyik legfontosabb termőhelye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik