Belföld

Sokkal kevesebb rektor lesz

Felsooktatas(210x140)(1).jpg (felsőoktatás)
Felsooktatas(210x140)(1).jpg (felsőoktatás)

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) azt javasolja, hogy a jövőben a főiskolákat főigazgatók vezessék, és csakis az egyetemek első számú vezetőit nevezzék ki rektornak - írta a Magyar Nemzet pénteken.

A lap úgy tudja, a felsőoktatási stratégia irányaihoz tett állásfoglalásában a MAB a főiskolai és az egyetemi oktatók között is határozott különbséget tenne, szükségesnek tartja meghatározni az egyetemi tanárra és a főiskolai tanárra vonatkozó követelményrendszert, amely nem lehet egyforma: míg az előbbinek folyamatos, nemzetközi mutatókkal igazolt tudományos teljesítményt kell produkálnia, utóbbitól elsősorban a gyakorlati célú oktatási feladatok magas szintű elvégzését kell elvárni.

A testület javaslata szerint az egyetem az alap-, a mester- és a doktori képzések helyszíne lenne, a felsőoktatási szakképzést ebben az intézménytípusban meg kellene tiltani. A főiskolák csak alapképzést végeznének, s számukra csak kivételes esetekben engedélyeznék a mesterképzést, míg a közösségi főiskolákon a felsőoktatási szakképzés lenne a fő irányvonal, és csak kivételes esetben indulhatna egy-egy alapszak – írta a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik