Belföld

Reális 15 percért 670 ezer forint

Simicskó István (Simicskó István)
Simicskó István (Simicskó István)

Nem várta meg az ügyészség vizsgálatát a sportért felelős államtitkár.

„Mindenki, aki legalább annyit letett az asztalra a magyar sport oltárán, hogy olimpiai bajnok, vagy világbajnok lett, azoknak a véleményére tudására minden kormánynak pártoktól függetlenül támaszkodni kell, hiszen a sport világában élték meg az életüket, szeretett sportágukról mindent tudnak, és az emberi kvalitás, az a minőség, az a teljesítmény, ami őket felvértezte az szerintem nélkülözhetetlen a sportszakmai, sportpolitikai döntésekben” – mondta az ATV-nek Simicskó István. Arra semmilyen konkrét választ nem adott az államtitkár, hogy mire használják ezeket a tanácsokat.

Mint korábban az FN24 elsőként megírta, Molnár Csaba, a DK képviselője a legfőbb ügyészt kérdezte arról, „Ér-e havi 15 perces tanács 670 ezer forintot?”. Az ellenzéki politikus azt követően fordult kérdésével Polt Péterhez, hogy kiderült, a Miniszterelnökség áprilisban tanácsadóként szerződtette Kárpáti György volt vízilabdázót. A többszörös olimpiai bajnok 670 ezer forintért ad tanácsokat telefonon, általában havonta egyszer 10-15 percig.


Kárpáti György
Fotó: MTI / Bessenyei György

Molnár Csaba írásbeli kérdésében arról érdeklődött, milyen telefonos tanács ér meg az adófizetőknek 670 ezer forintot, ez nem színlelt szerződés-e, amely keretében a kormányfő baráti szívességként juttat valakinek közpénzből apanázst. A politikus arról is érdeklődött a legfőbb ügyésznél, hogy ez nem veti-e fel a hűtlen kezelés megalapozott gyanúját. Molnár emlékeztette Polt Pétert, hogy több fővárosi kerület (VI., VII., XIV. stb) szocialista, illetve liberális polgármestere esetében ennél megalapozottabbaknak tűnő szerződések ügyében emeltek vádat.

A legfőbb ügyész a DK politikusának kérdését ezúttal is feljelentésként értelmezte. Polt Péter a minap ugyanígy járt el, amikor a független képviselő „Az állampolgárok állják a Matolcsy-könyv fordítását” című kérdésére válaszolt. Az ellenzéki politikus által megfogalmazottakat – tartalmuk alapján – hűtlen kezelés bűntette miatt tett feljelentésként értékelte a legfőbb ügyész, és azt megküldte a Fővárosi Főügyészségnek.

Még aznap a Fidesz-szóvivő korrupciós ügynek nevezte, hogy a Magyar Nemzet szerdán arról írt, hogy egy 2002-es megbízási szerződés szerint az MSZP kampánytanácsadójának, Ron Werbernek a cége 50 ezer forintos órabérért készíthetett szóbeli elemzéseket az állami tulajdonú Magyar Követeléskezelőnek. A 2010-es kormányváltás után az állami cég új vezetése azonban semmilyen bizonyítékot nem talált arra, hogy Werberék valóban elvégezték volna a munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik