Belföld

Orbánékat osztja nyílt levélben Szanyi Tibor

Szanyi Tibor  (Szanyi Tibor )
Szanyi Tibor  (Szanyi Tibor )

Az MSZP képviselője Varga Mihálynak írt. Elege lett abból, hogy "emútnyócéveznek, gyurcsányoznak, bajnaiznak, maffiabaloldalaznak". Nyílt tárgyalást ajánl a nemzetgazdasági miniszternek a devizahitelesek ügyében, mert úgy érzi, a kabinet nem képes megbirkózni a problémával. A dokumentumot változtatás nélkül közöljük.

“Tisztelt Miniszter Úr!

Orbán Viktor miniszterelnök az Ön kötelességévé és egyben felelősségévé tette, hogy a kormány nevében találjon megoldást a devizahitelesek helyzetének rendezésére. A kormány, bár ígérte, legutóbbi ülésén sem állt elő semmilyen javaslattal, sőt, a minap Ön egyenesen a bankszektorra tolta a megoldás kidolgozását. Engedje meg, hogy okkal feltételezzem: Önöknek sem most, sem korábban nem volt semmilyen érdemi elképzelése, javaslata a valóban súlyos feszültségekkel terhes devizahitelekkel kapcsolatos érdemi megoldásokra.

Feltételezem azt is, az Ön szakmai presztízsével és miniszteriális felelősségével ellenkezik, hogy a kormány és a Fidesz képviselői, szóvivői politikai hecckampányra használják a szorult helyzetbe került honfitársaink százezreinek sorsát. “Emútnyócéveznek”, gyurcsányoznak, bajnaiznak, maffiabaloldalaznak, “a szocialisták belehajszolták az embereket a devizahitelekbe” tartalmú olcsó és hitvány kijelentésekkel “szórakoztatják” a közvéleményt olyanok, akiknek sem hozzáértése, sem kompetenciája nincs az ügyhöz, akiknek és megbízóiknak ekképpen semmi sem drága.

Képviselői felelősségemmel fordulok tehát Önhöz, abban a reményben, hogy egyetért velem: az ügy érdemi megoldása nem elképzelhető néhány kérdés tárgyszerű megválaszolása nélkül.

Kérdéseim:

• Miért tette lehetővé az első Orbán-kormány a devizahitelek felvételét a lakosság számára, éspedig a 2001 június 15-i rendeletével?
• Ha igaz az, hogy a devizahitelek súlyos kockázatot jelentettek az emberek számára, ellenzékben miért nem tiltakoztak ellene, illetve a fideszes prominensek tucatjai miért vettek igénybe devizahiteleket, esetenként több tízmillió forintos mértékben?
• Mi a véleménye arról, hogy az Ön pártelnöke, ellenzékben kifejezetten bíztatta a fideszes vezetésű és többségű önkormányzatokat devizahitelek felvételére, azzal az ígérettel, hogy kormányra kerülve a kabinet majd helytáll a költségvetésből?
• Mi az oka annak, hogy 2010, tehát a kormányváltás előtt a devizahitelek nem jelentettek akkora társadalmi problémát, mint napjainkban?
• Mi az oka annak, hogy a magát minden nemzetközi szervezet ellen úgymond “győztes csatákat” vívott Orbán-kormány képtelen volt a 2010 előtti szinten tartani a forint árfolyamát, amely napjainkban éppen azon 300 forint/euró fölött van, amely szint meghaladása esetén Önök – korábban – a kormány automatikus távozását követelték?
• Ha igaz, hogy a szocialista kormányok devizában adósították el a lakosságot, akkor eddig Önök miért nem azt a kézenfekvőnek látszó megoldást választották, hogy a devizahiteleket a mindenkor érvényben volt forint hitelkamatokkal számolnák ki, és a bankok ennek megfelelően számolnának el ügyfeleikkel?
• Hajlandóak-e – korábbi javaslatomnak megfelelően – tárgyalni a Svájci Jegybankkal és az Európai Központi Bankkal, avagy komolyan gondolják-e, hogy a devizahitelesek többségét a Békemenet nevű civil szervezet képviseli, vajon a megoldásra ez a szervezet hivatott-e, amolyan “felvonulók kérték” jeligére?

Tisztelt Miniszter Úr!

Nyilvánvaló, hogy számos kérdés vár megválaszolásra. Levelemben a legfontosabbakat ajánlottam figyelmébe. Támaszként felajánlom, hogy egy nyilvános megbeszélés keretében közösen kerítsünk megoldásokat igen sok ember érdekében.

Válaszát várva, üdvözlettel:

Dr. Szanyi Tibor országgyűlési képviselő, az MSZP elnökségi tagja”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik