Belföld

Forróság: mától újabb hőségriasztás

forróság (nyaralás, tengerpart, balaton, )
forróság (nyaralás, tengerpart, balaton, )

Ismét hőségriasztást rendelt el péntektől az országos tiszti főorvos.

Az ÁNTSZ azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint visszatér a hőség, a következő napokban erősödik a nappali felmelegedés. A napi középhőmérséklet eléri, illetve meghaladja a 25 Celsius-fokot. Ezért péntektől hétfő éjfélig az ország egész területén második fokozatú intézkedés lesz érvényben.

Közleményük szerint pénteken a minimum-hőmérséklet 13 és 20, a maximum-hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. A hétvégén és a jövő hét elején tovább erősödik a hőség. Az előrejelzés szerint a következő napokban többfelé 37-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet. A kánikula várhatóan a jövő hét vége felé érkező markáns hidegfrontig folytatódik. Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, vegye igénybe a hűtött helyiségeket.

Azt ajánlják, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon, s védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítményekkel. A meteorológiai szolgálat már csütörtökre is több megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt.

A veszélyjelzés szerint csütörtökön a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében. Az UV-B sugárzás maximuma is elérheti a nagyon erős szintet.

Az előrejelzés szerint a tartós hőség miatt péntekre még több megyére terjeszti ki a másodfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. A legutóbbi, a nyár eddigi legerősebb hőséghulláma múlt szerdán kezdődött, és hétfőn ért véget. A kánikula 40 fokkal tetőzött, majd hétfő este egy hidegfront hozott átmeneti enyhülést.

A Balatonnál többnyire gyenge, időnként mérsékelt (néhol kicsivel 25 km/h felett), változó irányú szélre kell számítani. Zavartalanul napos, igazi strandidő lesz, csapadék nem várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33, 34 fok körül alakul.A Balaton Siófoknál 25fokos, a viharjelző pedig mindenhol alapon van-írja az OMSZ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik