augusztus 20 (augusztus 20-i ünnepség)
Belföld

Ákossal, Dankó Rádióval, Tűzijáték-szvittel és tortával ünnepel az ország

"Együtt az Ország!" - hirdeti a kormány a nemzeti ünnep programjait ismertetve. A programváltozás jogát fenntartva egyelőre azt tervezik, hogy 2013. augusztus 20-án 9 órakor kezdődnek az állami megemelékezések.

9 órakor kezdődik a tiszteletadás Magyarország nemzeti lobogójának és a tisztavatás. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtisztjelöltjei az állami vezetők, a szülők, a hozzátartozók és az egész ország nyilvánossága előtt teszik le a tiszti esküt. Az ünnepségen beszédet mond Áder János államfő és Hende Csaba honvédelmi miniszter. Idén a tisztavatás Budapesten a Hősök terén lesz.

10 órakor a Clark Ádám térre látogatókat népművészeti előadások és koncertek várják. Lesz gólyalábas kavalkád, tortaavató ünnepség, és műsor hagyományőrző táncosokkal, népdalénekesekkel, az Ének Iskolája produkcióval. 14:30-kor ugyanott ökumenikus kenyéráldás. Mesterek és határon túli fiatalok részvételével Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke megáldja a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyeret.

17 órakor lesz az ünnepi szentmise és a Szent Jobb-körmenet. “Az Ország Kenyerét a Szent István téren szentelik meg az ünnepi szentmise alkalmával. Az ünnepi szentmise után a Szent Jobbot a Magyar Honvédség alakulatai és a körmenet kíséri a Szent István Bazilikától”. 18:30-kor a „Fölszállott a páva” műsor résztvevőinek előadását a Clark Ádám téren tekinthetik meg az érdeklődők.


Fotó: Neményi Márton

21 órakor kezdődik az ünnepi tűzijáték a Duna-parton. Három uszályról és a Lánchídról lövik fel a rakétákat és 22 órakor kezdődik Ákos koncertje  a Dózsa György téren.

A budai Várban Mesterségek Ünnepe, a budai rakparton Gasztrosétány szórakoztatja a látogatókat egész nap.

Idén kiemelt szerepet kap a Balaton. Az ünnepi tűzijáték 21 órától kezdődik Balatonfüreden, Balatonlellén, Keszthelyen, Siófokon és Zánkán. További koncertek és ingyenes családi programok: Balatonboglár, Fonyód, Révfülöp, Tihany, Veszprém és Zamárdi.

“A budapesti (és balatoni) tűzijáték kísérőzenéjeként különleges zenei szvitet komponált Havasi Balázs zongoraművész-zeneszerző. A 2013-as tűzijáték zenéjének közreműködői között, a Dohnányi Szimfonikus Zenekar és az Akadémiai Kórustársaság tagjai mellett, a hazai zenei élet olyan emblematikus művészei is megtalálhatóak, mint Szokolay “Dongó” Balázs, Szirtes Edina “Mókus”, Andrejszki Judit vagy a Magyar Zeneakadémia népzene szakának hallgatói. A tételek hangszerelője Pejtsik Péter volt.

A Tűzijáték-szvit többször visszatérő főtémája az “Ó Szent István dicsértessél…” kezdetű moldvai csángó népdal, amely államalapító királyunkat mint az ország oszlopát szólítja meg, de helyet kap a tételek között a “Tavaszi szél” és az “Elmegyek, elmegyek” népdalok rendhagyó megzenésítése is.

Mindenkor időszerű az európai műveltségű pécsi püspök, Janus Pannonius humanista fohászának, a “Mars istenhez, békességért” című versének szimfonikus zenei feldolgozása is. Munkácsy Mihályról, a magyar művészettörténet egyik legismertebb alkotójáról a szvit Fináléjában az Aranyecset című tétel emlékezik meg, amely a művészt a folytonos ihletettség, lobogás állapotában mutatja be.

A Tűzijáték-szvit, amelyben Havasi Balázs zeneszerzőként egyszerre tiszteleg a klasszikus zene öröksége, a magyar népzene hagyományai, a világzene sokszínűsége és a rockzene letisztult ereje előtt, igyekszik bejárni az emberi lét teljes spektrumát. Az ősitől a modernig, az intimitástól a grandiozitásig, a meditációtól a sodró lendületű szenvedélyek viharáig ível a hangulatok és eszközök tárháza, egyszerre egységes és változatos zenei világot teremtve a szvitben”.

Lesz torta is persze!

A „Magyarország Tortája” pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete hirdeti meg Magyarország Kormányának megbízásából az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A neves cukrászmesterekből álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes pályázó tortája elnyeri a „Magyarország Tortája” elnevezést. A különleges desszert augusztus 20-ától kerül a cukrászdák pultjaira. A cukrászok az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt.

A 2013-as évi pályázat döntősei:

Aranygaluska torta (Művész Kávéház)
Milotai mézes grillázstorta (Major Cukrászda)
Ország gyöngye torta (Sugar! Design Cukrászda)
Zalavári torta (Nándori Cukrászda)
Legényfogó torta (Nándori Cukrászda)

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.