Belföld

Ákossal, Dankó Rádióval, Tűzijáték-szvittel és tortával ünnepel az ország

augusztus 20 (augusztus 20-i ünnepség)
augusztus 20 (augusztus 20-i ünnepség)

"Együtt az Ország!" - hirdeti a kormány a nemzeti ünnep programjait ismertetve. A programváltozás jogát fenntartva egyelőre azt tervezik, hogy 2013. augusztus 20-án 9 órakor kezdődnek az állami megemelékezések.

9 órakor kezdődik a tiszteletadás Magyarország nemzeti lobogójának és a tisztavatás. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtisztjelöltjei az állami vezetők, a szülők, a hozzátartozók és az egész ország nyilvánossága előtt teszik le a tiszti esküt. Az ünnepségen beszédet mond Áder János államfő és Hende Csaba honvédelmi miniszter. Idén a tisztavatás Budapesten a Hősök terén lesz.

10 órakor a Clark Ádám térre látogatókat népművészeti előadások és koncertek várják. Lesz gólyalábas kavalkád, tortaavató ünnepség, és műsor hagyományőrző táncosokkal, népdalénekesekkel, az Ének Iskolája produkcióval. 14:30-kor ugyanott ökumenikus kenyéráldás. Mesterek és határon túli fiatalok részvételével Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke megáldja a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyeret.

17 órakor lesz az ünnepi szentmise és a Szent Jobb-körmenet. “Az Ország Kenyerét a Szent István téren szentelik meg az ünnepi szentmise alkalmával. Az ünnepi szentmise után a Szent Jobbot a Magyar Honvédség alakulatai és a körmenet kíséri a Szent István Bazilikától”. 18:30-kor a „Fölszállott a páva” műsor résztvevőinek előadását a Clark Ádám téren tekinthetik meg az érdeklődők.


Fotó: Neményi Márton

21 órakor kezdődik az ünnepi tűzijáték a Duna-parton. Három uszályról és a Lánchídról lövik fel a rakétákat és 22 órakor kezdődik Ákos koncertje  a Dózsa György téren.

A budai Várban Mesterségek Ünnepe, a budai rakparton Gasztrosétány szórakoztatja a látogatókat egész nap.

Idén kiemelt szerepet kap a Balaton. Az ünnepi tűzijáték 21 órától kezdődik Balatonfüreden, Balatonlellén, Keszthelyen, Siófokon és Zánkán. További koncertek és ingyenes családi programok: Balatonboglár, Fonyód, Révfülöp, Tihany, Veszprém és Zamárdi.

“A budapesti (és balatoni) tűzijáték kísérőzenéjeként különleges zenei szvitet komponált Havasi Balázs zongoraművész-zeneszerző. A 2013-as tűzijáték zenéjének közreműködői között, a Dohnányi Szimfonikus Zenekar és az Akadémiai Kórustársaság tagjai mellett, a hazai zenei élet olyan emblematikus művészei is megtalálhatóak, mint Szokolay “Dongó” Balázs, Szirtes Edina “Mókus”, Andrejszki Judit vagy a Magyar Zeneakadémia népzene szakának hallgatói. A tételek hangszerelője Pejtsik Péter volt.

A Tűzijáték-szvit többször visszatérő főtémája az “Ó Szent István dicsértessél…” kezdetű moldvai csángó népdal, amely államalapító királyunkat mint az ország oszlopát szólítja meg, de helyet kap a tételek között a “Tavaszi szél” és az “Elmegyek, elmegyek” népdalok rendhagyó megzenésítése is.

Mindenkor időszerű az európai műveltségű pécsi püspök, Janus Pannonius humanista fohászának, a “Mars istenhez, békességért” című versének szimfonikus zenei feldolgozása is. Munkácsy Mihályról, a magyar művészettörténet egyik legismertebb alkotójáról a szvit Fináléjában az Aranyecset című tétel emlékezik meg, amely a művészt a folytonos ihletettség, lobogás állapotában mutatja be.

A Tűzijáték-szvit, amelyben Havasi Balázs zeneszerzőként egyszerre tiszteleg a klasszikus zene öröksége, a magyar népzene hagyományai, a világzene sokszínűsége és a rockzene letisztult ereje előtt, igyekszik bejárni az emberi lét teljes spektrumát. Az ősitől a modernig, az intimitástól a grandiozitásig, a meditációtól a sodró lendületű szenvedélyek viharáig ível a hangulatok és eszközök tárháza, egyszerre egységes és változatos zenei világot teremtve a szvitben”.

Lesz torta is persze!

A „Magyarország Tortája” pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete hirdeti meg Magyarország Kormányának megbízásából az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A neves cukrászmesterekből álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes pályázó tortája elnyeri a „Magyarország Tortája” elnevezést. A különleges desszert augusztus 20-ától kerül a cukrászdák pultjaira. A cukrászok az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt.

A 2013-as évi pályázat döntősei:

Aranygaluska torta (Művész Kávéház)
Milotai mézes grillázstorta (Major Cukrászda)
Ország gyöngye torta (Sugar! Design Cukrászda)
Zalavári torta (Nándori Cukrászda)
Legényfogó torta (Nándori Cukrászda)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik