Belföld

Vörösben pózolt Wolf Kati, Oroszlán Szonja és Radics Gigi

Magyarországon a legtöbb nő szív- és érrendszeri betegségek következtében hal meg, a lányok erre szeretnék felhívni a figyelmet, s az egészséges életmódért kampányolnak.

Tévhit, hogy a keringési problémák az erősebb nem tagjait érintenék csak, sőt több nő veszti életét emiatt, mint férfi. Nincs ez másként a világ más országaiban sem, ezért indult útjára a Pirosban a Nőkért nemzetközi mozgalom, amelynek célja felhívni a figyelmet a nőket ily mértékben veszélyeztető szív- és érrendszeri betegségekre és arra, hogy a keringési rendellenességek 80%-a megelőzhető lenne.

Az év legmelegebb hónapja, az augusztus idén Magyarországon a piros színről szól majd, hiszen nálunk is elkezdődik egy nagyszabású, figyelemfelkeltő kampány a Pirosban a Nőkért mozgalom jegyében.

Keringési betegségek – a leggyakoribb halálokok

A szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban számtalan tévhit él az emberekben. Sokan nem tudják, hogy a keringési betegségek számítanak az elsődleges haláloknak. 2011-ben a 128 795 elhunytból 64 250 valamilyen szív- és érrendszeri betegségben halt meg. A keringési problémák jóval több nőt érintenek, mint férfit: például 2011-ben 28 555 férfi, ugyanakkor 35 695 nő hunyt el a következtükben.

Ez azt jelenti, hogy évente körülbelül háromszor annyi nő hal meg keringési betegségben, mint például a rák miatt. Világszerte minden harmadik nő haláláért a keringési rendszer betegségei a felelősek. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nők halálozásának 55 %-át szív- és érrendszeri betegségek okozták 2011-ben, míg a férfiak között ezek a betegségek 45 %-ban felelősek a halálozásért.

A gyengébb nem tagjai közül szív- és érrendszeri betegségben ma már minden földrészen többen vesztik életüket, mint valamennyi rosszindulatú daganat, tuberkulózis, malária és AIDS következtében együttesen. Szinte nincs olyan család, ahol ne gyászolnának egy nagymamát, anyukát, testvért emiatt. Ezek az adatok különösen azért elszomorítóak, mivel a szív- és érrendszeri betegségek megfelelő életmóddal 80%-ban megelőzhetőek lennének a becslések szerint.

Pirosban a Nőkért mozgalom a világban

A Szív Világszövetség célja, hogy ráirányítsa a fenti tényekre a figyelmet, ezért indította útjára a Go Red for Women mozgalmat, amelyet Magyarországon a Magyar Nemzeti Szívalapítvány indított el Pirosban a Nőkért (PaN) néven. Világszerte rengeteg figyelemfelkeltő akció, rendezvény és számos ismert ember támogatja a mozgalmat. Többek között Catherine Zeta-Jones vagy a híres énekesnő, ColbieCaillat, akik mindketten piros ruhában hívták fel a figyelmet az ügy fontosságára. A nemzetközi kezdeményezésről további információkat itt olvashatnak.

A PaN mozgalom Magyarországon

A Pirosban a Nőkért mozgalom nem egy egyszeri kampány, hanem egy folyamatos aktivitás, amelyet újabb és újabb akciókkal igyekeznek világszerte és Magyarországon is a figyelem középpontjába helyezni. Idén egy nagyszabású jótékonysági kampány indul a PaN keretében, amellyel a szervezők ismételten szeretnék felhívni arra a figyelmet, hogy a szív- és érrendszeri betegségek nemcsak a férfiakat, de a nőket is nagyon komoly mértékben érintik.

Korábban hazánkban is több neves divattervező, művészek, sportolók, előadók csatlakoztak a kampányhoz, akik piros ruhát terveztek, viseltek, hogy ezzel is jelezzék elkötelezettségüket a PaN mozgalom mellett. Idén nyáron Rakonczai Viktor zenei producer, Szabó Zé zeneszerző és Szente Vajk dalszövegíró közösen elkészítette a Szív dalát, melyet Oroszlán Szonja színésznő és két neves énekesnő, Wolf Kati és Radics Gigi együtt énekel el. Ezzel a dallal szeretnék mindenki figyelmét ráirányítani a szív-és érrendszeri megbetegedésekre.

A dal a szívről szól, nekünk mindannyiunknak, de különösen a nőknek. A dalhoz forgatott videoklipben természetesen mindhárom énekesnő piros ruhában jelenik meg. A piros ruha ugyanis az a momentum, amely itthon és világszerte összeköti a PaN mozgalom tagjait. Az idén szeptember 29-én lesz a Szívünk Napja, A rendezvényen megjelenik a Pirosban a Nőkért mozgalom is, mely a szív- és érrendszeri betegségekre és azok megelőzési lehetőségeire hívja fel a figyelmet.

 

A Szívünk Napja rendezvényeken szűrésekkel, interaktív szakmai előadásokkal, tanácsadással és színes programokkal várják az érdeklődőket. Mindazok pedig, akik hisznek a Pirosban a Nőkért mozgalom céljaiban, abban, hogy a nőknek is oda kell figyelniük a szív- és érrendszeri betegségekre, öltözzenek pirosba a Szív Világnapján is, jelezve ezzel elkötelezettségüket. További információkat a PaN mozgalomról a weboldalon olvashatunk.

A Szív Világszövetség évek óta számos kampányt szervez, amelyeknek keretében tájékoztatják a nagyközönséget a szívbarát életmód legfontosabb alappilléreiről. Íme azok a tényezők, amelyekkel sokat tehetünk a szívegészség megőrzése érdekében.

Hagyd abba a dohányzást!

A dohányzás ugyanis az egyik legfontosabb rizikótényezője a szív- és érrendszeri betegségeknek. Csak rajtad áll, hogy a kockázatodat a felére, vagy még tovább csökkentsd a dohányzás elhagyásával.

Kerüld a passzív dohányzást, mások füstje is árt a szívednek! Járj rendszeresen egészségügyi szűrésre! A rendszeres vérnyomás-, koleszterin- és vércukormérés nagyon fontos, hiszen így még időben kiderülhetnek a problémák.

Táplálkozz szívbarát módon! A telített zsírok fogyasztásának csökkentése, a friss gyümölcsökben és zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag, növényi olajokat tartalmazó étrend segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet.

Mozogj rendszeresen! Akár napi 30 perc rendszeres testmozgás is hozzájárul a szív és érrendszer egészségének megőrzéséhez.

Vond be a családodat és a barátaidat a helyes életmód követésébe! A nők a család táplálkozásának és életvitelének motorjai, a megfelelő étrenddel és példamutató magatartással sokat tehetnek párjuk és gyermekeik egészségéért is. Terjeszd a Pirosban a Nőkért mozgalom üzeneteit!

Még mindig rengeteg tévhit él az emberekben a nőket veszélyeztető betegségekről, ezért tudasd mindenkivel, hogy a nők körében a vezető haláloknak a szív- és érrendszeri betegségek számítanak, amelyek ugyanakkor helyes életmóddal nagyrészt megelőzhetőek lennének.

Ajánlott videó