Belföld

Mennyi a 330 millió a szegedi tömegközlekedésre?

Bár 334 millió forintot szavazott meg tegnap a kormány a szegedi tömegközlekedés gondjainak csökkentésére, az erre kapott keret még mindig 167 millióval kevesebb, mint az elmúlt évben.

A sterdai kormányülés döntés szerint 334 millió forintos állami támogatást kap a szegedi tömegközlekedés az államtól.. Az SZKT vezetője azt reméli, hogy a pénzből módosíthatják az idén 92 millió forintos hiánnyal számoló üzleti tervet, sőt a béremelésekre is lesz lehetőség. Egyben reméli, hogy párbeszéd indul az önkormányzattal, mivel több olyan fejlesztés is van, amelyet már nem lehet sokáig halogatni. 167 millió forinttal kevesebb állami támogatás a tömegközlekedésre

A városháza közleménye szerint az   idei   évben   az   Orbán-kormány   megszüntette   a   helyi   önkormányzatok   tömegközlekedési normatíváját, ez Szegednek 501 millió forint bevételkiesést jelentett. Ezt a parlamenti döntést 
Bohács Zsolt és Kalmár Ferenc fideszes országgyűlési képviselők is megszavazták. Az önálló tömegközlekedési céget  fenntartó városok (Miskolc, Pécs, Kaposvár, Debrecen és Szeged) polgármesterei idén májusban közös levélben fordultak a kormányhoz a tömegközlekedés finanszírozási problémái miatt.

A megyei jogú városok polgármesterei pártállástól független, közös lobbitevékenységének köszönhetően a kormány szerdai döntésével csak a Szegedet is súlyosan érintő elvonás mértékét csökkentette. A tavalyi évhez képest Debrecen 175, Szeged 167, Miskolc 176 millió forinttal kap kevesebbet a helyi tömegközlekedés működtetésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik