Belföld

Még nincs vége: péntektől ismét kánikula

Csütörtökre is több megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint visszatér a hőség, a következő napokban erősödik a nappali felmelegedés. A napi középhőmérséklet eléri, illetve meghaladja 25 fokot. Ezért 2013. augusztus 2. péntek 0:00 órától 2013. augusztus 5. hétfő 24:00 óráig az országos tisztifőorvos II. fokú hőségriasztást ad ki az ország egész területére.

Hétvégén és a jövő hét elején tovább erősödik a hőség: a napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 27-29, északkeleten 25-27 fok között alakul. A kánikula várhatóan az augusztus 9, 10-e környékén érkező markáns hidegfrontig folytatódik.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a napsütés mellett nyugaton kevesebb, keleten több gomolyfelhő képződik. Legfeljebb az északkeleti országrészben fordulhat elő egy-egy zápor. Az északi szél többfelé megélénkülhet, a legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 12 és 19 Celsius-fok között, néhol 20 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között várható.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint csütörtökön a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakul Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében. Emiatt ezekre a területekre másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

A legutóbbi, a nyár eddigi legerősebb hőséghulláma múlt szerdán kezdődött, és hétfőn ért véget. A kánikula 40 fokkal tetőzött, majd hétfő este egy hidegfront hozott átmeneti enyhülést.

Klimatizált helységek Győrben

A győri önkormányzat kéri a lakosságot, hogy a forró napokban tartózkodjanak naptól védett, lehetőleg hűvös helyen! Fogyasszanak sok folyadékot, szükség esetén keressék fel a légkondicionált üzletközpontokat, egyéb klimatizált, vagy természetesen hűvös helyiségeket, amíg kellően lehűl a szervezetük!

Klimatizált helyiségek Győr városában:

Győri Látogatóközpont – Győr, Baross Gábor út 21.
Győr Plaza – Győr, Vasvári P. u. 1/a.
INTERSPAR áruház – Győr, Fehérvári u. 6. 
TESCO – Globál Hypermarket – Győr, Királyszéki u. 33. 
ÁRKÁD Üzletház – Győr, Budai u. 1. 
Spar (Arrabona) Áruház – Győr, Arany J. u. 2. 
Dunacenter Győr, Csipkegyári utca 11. 
ETO Park Győr, Nagysándor József u. 31.

Kilátások a hétvégére

Pénteken országszerte szinte zavartalan lesz a napsütés, újra megjelenhetnek a 35 fok körüli hőmérsékletek. Továbbra is nagyon erős lesz az UV-sugárzás.

Szombaton folytatódik a derült, napos idő, tovább fokozódik a hőség, többfelé 35°C fölé emelkedik a hőmérséklet. Az UV-sugárzás ezen a napon is nagyon magas lesz.

Vasárnap és hétfőn is igazi hőségre, országszerte szinte zavartalan napsütésre van kilátás, a legmagasabb hőmérséklet több helyen eléri, helyenként meg is haladja majd a 35 fokot. Nagyon erős lesz az UV-sugárzás – írja az Időkép.hu győri előrejelzésében.

Ajánlott videó