Belföld

Már építik a koronázási szertartás díszletét

koronázási ünnepi játékok (koronázási ünnepi játékok, )
koronázási ünnepi játékok (koronázási ünnepi játékok, )

Az augusztus 14-i ünnepi szentmisének is helyszínéül szolgáló ideiglenes építmény összeszerelési munkálatai tegnap elkezdődtek.

A székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen elevenedik meg István koronázásának szakrális ünnepe a 2013-as Szent István Emlékév kiemelt rendezvényeként. Az oratórikus szertartásjátékra augusztus 17-én és 18-án kerül. A Vörösmarty Színház műszaki vezetője, Gerstner Tibor bejáráson mutatta be a sajtónak a munkálatokat.

Gerstner Tibor műszaki vezető tájékoztatása szerint a színpad és a nézőtér építését muzeológusok és örökségvédelmi szakemberek felügyeletével végzik. Megpróbálták az összes romot kikerülni, ahol azonban ez fizikai akadályba ütközött, ott speciális faburkolattal védik a köveket. Gerstner Tibor külön kiemelte Biczó Piroska, a Nemzeti Múzeum és Nádorfi Gabriella, a Szent István Király Múzeum muzeológusainak szakmai iránymutatását.

Naponta mintegy 45 ember dolgozik a színpad építésén. A próbákat a tervek szerint augusztus 3-tól minden este nyolctól tartják majd a helyszínen, melyet bárki megnézhet, ha elsétál a Nemzeti Emlékhely felé.

A szombati rendelkező próbára elkészülő színpad szélessége 15,75 méter, hosszúsága egy kicsivel több, mint 26 méter. A színpadi képen szereplő Szent Korona átmérője 8 méter lesz. A 2840 főt befogadó nézőtér három oldalról veszi körbe a színpadot. A mozgássérülteknek az első sorban alakítottak ki speciális helyeket a biztonságos, akadálymentes közlekedés végett.

Róth Péter alpolgármester elmondta, a Nemzeti Emlékhely a 2013-as Szent István Ünnepi Emlékévre való tekintettel szeptember 1-ig mindenki számára ingyenesen tekinthető meg, augusztus 10-től augusztus 20-ig pedig meghosszabbított nyitva tartással 09.00 órától 20.00 óráig várják a látogatókat. Az osszárium augusztus 20-án egész nap nyitva lesz, 14.00 órától szakvezetéssel látogatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik