Belföld

Kínai gyerekek Szegeden: Elfeledni nem, de gyógyítani lehet a sebeket

Ötven földrengéskárosult kínai gyerek érkezett Szegedre, akik két hétig nyaralnak Magyarországon.

Aludtam és arra ébredtem, hogy minden mozog. Nem tudtam kimenni a szobából, mert a szobám ajtajának alakja is megváltozott. Csak akkor mentettek ki, amikor az egésznek vége lett”- idézte fel az áprilisi szecsuáni földrengés pillanatait az egyik kislány, azok közül a diákok közül, akik jövő hét keddig Magyarországon nyaralnak, most éppen Szegeden. Yang Xiya később már mosolyogva  mondja, hogy otthon nem szeretett mozogni, sportolni, de amióta itt van kedvence lett az úszás, amiből bőven van része az itteni programok során.

A tavaszi szecsuáni földrengésben százak haltak meg, ezrek sérültek, és százezrek vesztették el otthonaikat. Az 50 szecsuáni gyermek, akiknek hozzátartozóik vesztek oda a földrengésben Ujhelyi István, az Országgyűlés szegedi alelnökének meghívására érkezett Magyarországra pedagógusok, oktatási vezetők és diplomaták kísértében.

„Volt egy magas rangú politikai vezetői fórum Kínában néhány nappal a földrengés után, ott vetettem fel a gyerekek nyaraltatásának ötletét, mert zavart, hogy a többi jelenlévő ország részéről nem történt ilyen szolidaritási gesztus” – emlékezett a Szeged24-nek az esemény eredetéről Ujhelyi István. A politikus elmondta: A Kínai Külügyminisztérium háttérszervezete a Chine Foundation For Piece and Developement nyáron jelentkezett, hogy nagyra értékeli a kezdeményezést, és pár nap alatt sikerült egy nagyon gazdag programot megszerveznünk a gyerekeknek. Nagyon sok szervezet és sok ember dolgozott azért, hogy a gyerekeknek tartalmas legyen az időtöltése. – mondta a politikus.

Eddig felfedeztük a Balaton felvidéket, közben magyar nyelvleckéket és kulturális ismeretterjesztést kaptak a gyerekek. Most két napig Szegeddel és környékével ismerkednek meg  végül Budapest az utazás végpontja, ahol szintén számos izgalmas program várja őket. Többek közt a Parlamentbe is ellátogatunk” – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.

Ujhelyi István úgy vélte: személyes katasztrófákat nem lehet teljesen kitörölni az emlékezetből és a mindennapokból, de az életben való bizalmat lehet gyógyítani szeretettel. A politikus hozzátette: a kínai külügyminisztérium sajtószolgálata „hihetetlen mennyiségben” számol be erről magyarországi eseményről, amely az alelnök szerint azt bizonyítja, hogy a program elérte a célját.

A gyerekeket csütörtök reggel az egyetemen többek közt a nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes fogadta. Pál József a gyerekeknek többek közt arról beszélt, hogy Szegeden az egyetemen és több iskolában is lehet kínaiul tanulni, és számos külföldi diákot fogad az intézmény.  A professzor utóbbit abban a reményben mondta, hogy felkeltse a diákok érdeklődését.

Az egyik 14 éves fiú, Zhang Hongbo ezen felbátorodva azt mondta: diplomata szeretne lenni, és szívesen tanulna tovább Szegeden.

A Chine Foundation For Piece and Developement elnöke köszönve a meghívást fontosnak nevezte a gesztust.  Ling Pi azt mondta: a gyerekek jól érzik magukat Magyarországon, Szeged pedig többek közt azért is érdekes számukra, mert a paprika városa, és Szecsuánban is nagy kultúrája van ennek a fűszernövénynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik