Belföld

30 perc alatt 150 km-re elegendő villany Siófokon

Gyorstöltő-avatás a Balatonnál.

Az -egyelőre ingyenes- hazai villanyautó-töltőpontok többsége nem alkalmas az elektromos autók gyors feltankolására, órák alatt csepegtetik tele az akkut energiával. Siófokon viszont a Nissan és a város önkormányzata olyan töltőoszlopot adott át az egyelőre még nem nagyon létező hazai villanyautós társadalomnak, melyről az arra alkalmas villanyautók akár félóra alatt 80%-ra tölthetik magukat.

A Siófok belvárosában, a Városház téri felszíni parkolóban telepített elektromos autó-töltő a harmadik „villámtöltő” egység, amely 400 voltos egyenárammal, 125 amperrel lehetővé teszi, hogy 100-150 km körüli hatótávot egy kávészünet ideje alatt szippantson magába a kocsi. (A gyorstöltő-szabvány japán eredetű mozaikszó-neve, a CHADEMO is erre utal: egy teázásnyi idő alatti töltést jelent.)

A siófoki villámtöltő csak a kezdet: a hasonló berendezések több millió forintos árának ellenére a Nissan egy éven belül országszerte akár harmincnál is több ilyen nagyfeszültségű egyenáramú töltőt kíván telepíteni. Az ambiciózus terv a Nissan európai villámtöltő adományozó programjának részét képezi, melynek keretein belül a Nissan az erre nyitott önkormányzatokkal vagy cégekkel publikusan hozzáférhető töltőállomásokat létesít. Az együttműködésben az autógyártó biztosítja a berendezést, míg partnerei a telepítés és üzemeltetés költségeit állják.

Siófokon a gyorstöltő mellett az önkormányzat ingyenes parkolást is biztosít az elektromos autók számára. Remélhetőleg sok önkormányzat követi majd a balatoni város példáját és felismeri az elektromos mobilitásban rejlő jövőt.

A japán eredetű CHADEMO-szabvánnyal a Magyarországon hivatalosan kapható villanyautók közül a Nissan Leaf, a Citroën C-Zero, a Peugeot iOn és a Mitsubishi i-MIEV tölthető fel. Az Opel Ampera és a Chevy Volt, a konnektoros hibrid Prius és a Renault hamarosan érkező elektromos járművei nem képesek az egyenáramú töltőcsatlakozó fogadására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik