Belföld

“Veszélyesebb” lett a városszéli üzem?

A DIÓ 896 Kft. katasztrófavédelmi engedélyezési eljárásával kapcsolatban közmeghallgatásra hívta Újváros lakosságát a cég, a szakhatóság, illetve Molnárné Kecskeméti Rita települési képviselő kedden délután. A pár fő megjelent azonban nem a veszélyességi besorolás miatt emelt hangot a fórumon.

Az Újvárosi Olvasókörben Igaz Zsuzsanna a cég képviselője számolt be a közmeghallgatás apropójáról. A cég 1996-ban kezdte működését, akkor még tisztítószer és vegyi-anyag forgalmazással. Az utóbbi években műtrágyát is forgalmaznak. Jelenleg telephelyükön – Újváros szomszédságában az Ipari Parkban – különböző vegyi anyagok és műtrágyák tárolásával, illetve átfejtésével, kiszerelésével és értékesítésével foglalkoznak. A tárolt veszélyes anyagok mennyisége időszakonként meghaladhatja a meghatározott felső küszöbérték mennyiségeket. A nagy mennyisében tárolt ammónium-nitrát pedig könnyen éghető, tűzveszélyes anyag.

Ennek és a megnövekedett fogalmazási volumennek köszönhető, hogy  a cég kérelmezte az alsó küszöbös veszélyességi besorolás átminősítését felsőküszöbössé, mivel így gondolták praktikusnak – hangsúlyozta Igaz Zsuzsanna. Emiatt többlépcsős egyeztetésre, engedélyeztetésekre és a lakosság tájékoztatására is szükség van, ennek volt egyik eleme a közmeghallgatás. Gáti Ádám, a megyei katasztrófavédelem szakértője elmondta, a törvényi és uniós előírásoknak felel meg ezzel a cég, megnövekedett kockázatot ezután sem jelent a működés, bár a felsőbb besorolásból adódóan a megnövekedett elvárásoknak még nem minden ponton felelnek meg.

Hódmezővásárhely külső védelmi terve mindazonáltal új alapokra helyeződik és áttervezésre kerül, hiszen a batidai IKR telephelyen kívül, újabb veszélyes üzemmel bővült Vásárhely vonzáskörzete. Erről a lakosság érintett részét többoldalas prospektusban fogják annak elkészültével tájékoztatni.

A megjelentek nem a veszélyességi besorolás ellen emeltek hangot, hanem a tájékoztatás nem megfelelő módját tették szóvá. A fórumról alig pár embernek volt tudomása, sérelmezték annak kis környezetben való meghirdetését. Az egyik újvárosi polgár pedig – vélhetően – félreértette a közlés és a fórum mondandóját, mivel úgy vélte, a céget tönkre kívánják tenni. Gondolatainak hangot is adva, a “maffia” szót emlegetve elhagyta a termet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik