Belföld

Ügyészség vizsgálja, sok-e 670 ezer 15 percért Orbán tanácsadójának

Polt Péter, Parlament (Parlament)
Polt Péter, Parlament (Parlament)

Molnár Csaba a legfőbb ügyészt kérdezte arról, hogy „Ér-e havi 15 perces tanács 670 ezer forintot?”

A Demokratikus Koalíció (DK) képviselője azt követően fordult kérdésével Polt Péterhez, hogy kiderült, a Miniszterelnökség áprilisban tanácsadóként szerződtette Kárpáti György volt vízilabdázót. A többszörös olimpiai bajnok 670 ezer forintért ad tanácsokat telefonon, általában havonta egyszer 10-15 percig.

Molnár Csaba írásbeli kérdésében arról érdeklődött, milyen telefonos tanács ér meg az adófizetőknek 670 ezer forintot, ez nem színlelt szerződés-e, amely keretében a kormányfő baráti szívességként juttat valakinek közpénzből apanázst. A politikus arról is érdeklődött a legfőbb ügyésznél, hogy ez nem veti-e fel a hűtlen kezelés megalapozott gyanúját.


Fotó: MTI / Bessenyei Gergely

Molnár emlékeztette Polt Pétert, hogy több fővárosi kerület (VI., VII., XIV. stb) szocialista, illetve liberális polgármestere esetében ennél megalapozottabbaknak tűnő szerződések ügyében emeltek vádat.

A legfőbb ügyész a DK politikusának kérdését ezúttal is feljelentésként értelmezte. Polt Péter a minap ugyanígy járt el, amikor a független képviselő „Az állampolgárok állják a Matolcsy-könyv fordítását” című kérdésére válaszolt. Az ellenzéki politikus által megfogalmazottakat – tartalmuk alapján – hűtlen kezelés bűntette miatt tett feljelentésként értékelte a legfőbb ügyész, és azt megküldte a Fővárosi Főügyészségnek.

Közben a Fidesz-szóvivő korrupciós ügynek nevezte, hogy a Magyar Nemzet szerdán arról írt, hogy egy 2002-es megbízási szerződés szerint az MSZP kampánytanácsadójának, Ron Werbernek a cége 50 ezer forintos órabérért készíthetett szóbeli elemzéseket az állami tulajdonú Magyar Követeléskezelőnek. A 2010-es kormányváltás után az állami cég új vezetése azonban semmilyen bizonyítékot nem talált arra, hogy Werberék valóban elvégezték volna a munkát.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik