Belföld

Elitkórház közpénzből a fejeseknek

kórház (hordágy, )
kórház (hordágy, )

A Népszava szerint a Magyar Honvédség (MH) Egészségügyi Központ bérelheti ki a Telki Kórház napokban eladott épületét az új tulajdonostól.

A lap úgy tudja, a honvédelmi tárca kiemelt partnere, a KLH-Masters Létesítményüzemeltető és Fenntartó Kft. azért vette meg a minap bezárt magánkórházat, hogy azt a minisztérium egészségügyi szolgáltatójának adja bérbe. A Népszava névtelen forrásai szerint a napokban már terepszemlét is tartott Telkiben a Honvédkórház több vezetője: Borbíró Zoltán, az intézmény felügyeletére kinevezett miniszteri biztos, védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár, valamint Zsiros Lajos orvos ezredes, a Honvédkórház orvos-igazgatója.

Forrás: telkikorhaz.hu

A Népszava a kórház dolgozóira hivatkozva érthetetlennek nevezi, miért kell még nagyobb luxus az állami vezetőknek, politikusoknak, amikor a Honvédkórház VIP-részlegét mintegy 3 milliárd forintért hozták létre az előző kormányzati ciklusokban. A lap ugyanakkor emlékeztet rá, hogy az intézmény az új területi ellátási kötelezettség alapján képtelen teljesíteni küldetését, megduplázódott feladataihoz érdemben nem kap több pénzt. Noha a HM tavaly ötmilliárd forinttal konszolidálta a kórházat, a Népszava szerint a tartozás újra milliárdos nagyságrendet ért el.

A telki kórház meghatározó ellátása a szülészet-nőgyógyászat volt, ezenkívül ortopéd- és gerincsebészeti, illetve általános sebészeti műtéteket végeztek a legnagyobb számban. Korábban a Népszava azt írta, egyszerre öt tapasztalt szakorvos hagyja el a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ idegsebészeti osztályát, köztük az osztályvezető főorvos.

Helyére Csókay András érkezik Miskolcról. A neves idegsebész a Népszabadságnak azt mondta: saját csapattal jön a  Honvédkórházba, ahol megmarad a gerincsebészet, az agysebészeti palettát pedig erősítené. A Miskolc megyei kórházban két innovációs műtéti – az agyi érvarrást és új tumorkezelési – technikát dolgozott ki, ezt magával hozza a Honvédkórházba. S miután itt több rászoruló beteg van, több emberen is lehet majd ezekkel segíteni.

311 állami vezetőnek jár különleges ellátás a kórházakban – tudta meg a 444.hu. Az érintettek egyelőre a Honvédkórházba és a SOTE-ra juthatnak be várólista nélkül vizsgálatra és jár nekik az egyágyas, tévés, külön fürdőszobás szoba. Velük külön személyzet foglalkozik. A különleges ellátás a minisztereken, államtitkárokon kívül a miniszteri biztosoknak, a kormányhivatalok, a legfőbb ügyészség, a Kúria, az Alkotmánybíróság, az Országgyűlés és a Köztársasági Elnöki Hivatal néhány fontosabb vezetőjének jár – írja a portál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik