Belföld

Beperelheti a BKV a pofozkodó villamosvezetőt

combino (combino, villamos, )
combino (combino, villamos, )

Rágalmazás miatt perelnék a férfit. Szerintük ugyanis egykori alkalmazottjuk hamisan állította, hogy szabálytalanságokat tapasztalt elbocsátásával kapcsolatban.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kis Sándor villamosvezető június 17-én kora este a Mechwart ligettől indult volna a Széna tér felé, amikor a zebrán – a tilos jelzés ellenére – elé lépett két nő. A villamosvezető vészfékezett, a jármű megállt, majd a vezető kiugrott megnézni, hogy mi történt a szabálytalan gyalogosokkal.

Szerencsére egyik nőt sem ütötte el a villamos, de a vezető annyira megijedt – magyarázta korábban közleményében a BKV – hogy némi szóváltás után, „hirtelen felindulásból” arcul ütötte az egyik nőt, aki – saját bevallása szerint – nem az ütés erejétől, hanem a hirtelen sokktól térdre rogyott és elkezdte fájlalni a hasát. Ekkor derült ki, hogy 6 hónapos terhes.

A BKV nem sokkal az eset után azonnali hatályú felmondással megszüntette a járművezető munkaviszonyát, a férfi pedig a Munkaügyi Bírósághoz fordult. “Nyolc tanúm is volt, hogy nem úgy történt minden, ahogy a BKV állította, de egyiküket sem hallgatták meg az eljárásban. Én sem mondhattam el az álláspontomat, egy előre leírt vallomást akartak aláíratni velem a főnökeim. Nem tettem meg, és kirúgtak. A szabálytalanságok miatt fordultam munkaügyi bírósághoz” – mondta a Blikknek Kis Sándor.

A BKV szerdai közleményében hangsúlyozza: a munkaviszony megszüntetése „a törvényben előírtaknak megfelelően zajlott”. Kis Sándor meghallgatását június 19-én tartották, arról jegyzőkönyv készült, amelyet a munkáltatói jogkörgyakorló, a jegyzőkönyvvezető és a munkavállaló is aláírt – közölte a cég. A jegyzőkönyv nem tett említést olyan tanúkról, akiket akár a munkáltató döntése alapján, akár Kis Sándor kérésére az eljárás során meghallgathattak volna.

A járművezető a BKV szerint egyértelműen elismerte, hogy pofon vágta a szabálytalankodó nőt, “ez a viselkedés pedig társaságunk szolgáltatói tevékenységével nem egyeztethető össze, és – ahogy azt az eset után kiadott közleményünkben is megírtuk – egy terhes anya bántalmazására nem adhatunk felmentést, nem találhatunk rá alapos, mentő indokokat” – írják.

Kis Sándor a felmondási értesítés aláírását és átvételét megtagadta, és bár lehetősége volt az általa sérelmesnek tartott munkáltatói intézkedés kapcsán a Munkaügyi Bizottsághoz fordulni, kérelmét az előírt határidőn túl nyújtotta be – tették hozzá.

A volt Combino-vezetőnek jogorvoslatként valóban lehetősége van a továbbiakban is a Munkaügyi Bírósághoz keresetet benyújtani, azonban azon állítása, hogy az elbocsátása körül szabálytalanságok történtek, nem felel meg a valóságnak, így ennek alapján a BKV a szükséges és indokolt lépések megtételét fontolgatja – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik