Belföld

Bemutatókkal és díjátadóval zárult a 23. THEALTER

Idén először adtak át fesztiváldíjakat: a leghűségesebb nézőnek járó THEALTER-nyulat Lencsés Gyula szociológus, tanár, a legnépszerűbb előadás közönségdíját pedig az Átrium Film-Színház és a Kultúrbrigád Gothár Péter rendezte Vaknyugat című előadása nyerte el. A fesztivál kritikusdíját Proics Lilla és Jászay Tamás kritikusok Horváth Csabának ítélték, rendezői és pedagógusi munkáját elismerve.

9 nap alatt, 11 helyszínen 7 ország 25 alkotócsoportja mutatkozott be a 23. szegedi nemzetközi színházi fesztiválon. A fesztivál fontos missziója, hogy minél többek számára tegye elérhetővé a programokat: több mint 60 eseményt kínáltak az ide látogatóknak, de mindössze a programok egyharmadára kellett belépőjegyet váltani. Várakozásaik beigazolódtak: több előadást meg kellett ismételni a nagy érdeklődésnek köszönhetően, és az ingyenesen látogatható programok magasabb aránya ellenére az átlagos jegybevételt 24%-kal, a nézőszámot 28%-kal tudták növelni az elmúlt évhez képest.

A találkozó programjában 4 premier – ebből 2 ősbemutató –, három műhelybemutató, valamint a szegedi Metanoia Artopédia magyarországi premierje szerepelt, a produkciók közül 4 csak Szegeden volt látható, a fesztivál ideje alatt. 5 olyan produkciót is kínáltak – határon túli magyar és külföldi alkotók tolmácsolásában –, amelyekkel Magyarországon csak itt találkozhatott a szakmabeli és a laikus közönség. A színházi előadások mellett ingyenes és nyitott mozgástréninggel, kiállítással, szabadtéri és szakmai programokkal, koncerttel várták az érdeklődőket. A fesztivál lebonyolításában 22 önkéntes volt a szervezők segítségére.

A színházi programok keresztmetszetet adtak a szegedi, illetve szegedi kötődésű alkotók munkáiról, és a közönség a Déli Vonal szellemében vendégül látott külföldi alkotók mellett bepillantást nyerhetett több határon túli magyar műhely munkájába is, valamint találkozhatott a hazai független szcéna legjobbjaival, fontos előadásaival. A találkozó idején tette közzé a Színházi Kritikusok Céhe az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díja jelöltjeinek listáját. A fesztiválon két alkalommal is látható volt a THEALTER idei díszvendége, Horváth Csaba rendezésében A nagy füzet című előadás, amely három kategóriában – a legjobb előadás, a legjobb független színházi előadás és a legjobb színházi zene – esélyes a rangos elismerésre.

A fesztivál záró napján tartották Theo Herghelegiu: Tündéri című minimál-szürreál musicaljének ősbemutatóját. Az előadás az Aradi Kamaraszínház, a fesztivált szervező szegedi MASZK Egyesület és a Békéscsabai Jókai Színház koprodukciójában készült, és ősztől Aradon és Békéscsabán is látható lesz.

Első alkalommal rendezték meg a nagy sikerű műhelybemutatóval záruló Tea for Two tánckurzust, melyet Horváth Csaba és Juronics Tamás koreográfusok vezettek.

A fesztivál egyik legfontosabb és legvidámabb műhelye a Játszani is engedd! projekt nyitó eseménysorozata volt a szegedi Roma Tanodában. Az egyhetes együttlétet műhelybemutató zárta, a közös alkotásnak gyerekek és felnőttek egyaránt boldog és elkötelezett résztvevői voltak. Az ősszel folytatódó, a kulturális esélyegyenlőség javítását célzó projekt együttműködő partnere a Karaván Művészeti Alapítvány és a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, főtámogatója a Norvég Civil Támogatási Alap.

Nagy érdeklődés kísérte a szabadtéri programokat is: a legkisebbeket két produkciójával is elbűvölte a fesztivál visszatérő vendége, az Utcaszínházi Alkotóközösség, míg az első ízben Magyarországra látogató szentpétervári Mr. Pejo’s Wondering Dolls nevéhez hűen és korosztálytól függetlenül szerzett varázslatos élményeket a szegedieknek és az ide látogató turistáknak. Óriási közönség- és szakmai sikert aratott a szentesi Horváth Mihály Gimnázium végzős irodalmi-drámai tagozatosainak A legnagyobb magyar című utcaszínházi produkciója, mely a hét végén a 6. Ördögkatlan Fesztiválon is látható lesz.

A sikeres fesztivál ellenére a szervezők azt remélik, hogy közönségük „éhes” maradt, hiszen nem csak nyáron, koncentráltan adnak lehetőséget az ünnepi együttlétre, a közösségi eseményekre: ősszel is jó és fontos előadásokkal térnek vissza, terveik szerint nem csak központi helyszínükre, a Régi Zsinagógába.

A fesztivált szervező MASZK Egyesület munkatársai köszönik mindazok munkáját és együttműködését, akik részt vettek az idei fesztivál előkészítésében és lebonyolításában, valamint fellépőiknek, partnereiknek, támogatóiknak, és természetesen a közönségüknek is a nagyszerű kilenc napos ünnepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik