Belföld

570 ezer devizahitelesen kell segíteni

varga mihály (varga mihály, )
varga mihály (varga mihály, )

Megkezdődtek az egyeztetések a kormány és a bankok képviselői között arról, miként vezethetőek ki a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán hivatalában fogadta Patai Mihályt, a Magyar Bankszövetség elnökét.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a miniszter és a Bankszövetség elnöke az első találkozón sikeresen tisztázta “a lakáscélú devizahiteles problémák” rendezésének alapelveit. Ismertették azokat a javaslatokat, “amelyek mentén a csaknem 570 ezer devizás jelzáloghitel-szerződés kezelése elképzelhető”.

A megbeszélésen rögzítették, hogy az elmúlt években hozott intézkedések – az árfolyamgát bevezetése, a végtörlesztés, a kedvezményes forintosítás, a nemzetközi eszközkezelő létrehozása, az ügyfélsegítő programok beindítása – több százezer ügyfél számára jelentett pozitív változást, de minden ügyfélre kiterjedő, teljes körű eredményt nem hozott.

Mindkét fél hangsúlyozta, hogy a megbeszéléseket reális határidőn belül célszerű lezárni, mivel az indokolatlan bizonytalanság kihathat nemcsak a pénzügyi rendszer működésére, hanem a gazdaság más folyamataira is. A találkozó végén megállapodtak abban, hogy a lehetséges megoldási javaslatok kidolgozásáért folyamatosan egyeztetnek az elkövetkezendő hetekben is.

Varga Mihály a Bankszövetség előtt a „devizahitelesek jelentős részének érdekeit képviselő Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) tagjaival tárgyalt azért, hogy megismerje a civilek képviselőinek véleményét a lakáscélú devizahitelek kivezetésének lehetőségeiről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik