Belföld

Lesújtottak a bűnös trafikokra

Csaknem negyven trafikban függesztheti fel a dohánytermékek forgalmazását a fogyasztóvédelmi hatóság. Ennyi kereskedő bukott le az ellenőrzéseken. 18 év alattiakat is beengedtek a boltba, sőt, sok helyen ki is szolgálták őket.

Két határozat már megszületett és további többtucatnyi várható még olyan trafikosokkal szemben, akik kiszolgáltak fiatalkorúakat. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság július eleje óta ellenőrzi a Nemzeti Dohányboltokat, 18 év alattiak segítségével.

Az első hónapban 274 helyen jártak, ebből 38 trafikban, az esetek 14 százalékában a tilalom ellenére is kiszolgáltak fiatalkorúakat. További 72 helyen pedig nem szólították fel őket az üzlet elhagyására.

Az ellenőrök számos egyéb hiányosságot is találtak, például az üzletek kialakítása sem felelt meg az előírásoknak. A hatóság ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hiányosságok mértéke jelentősen javult a korábbi értékesítési rendszerhez képest.

Az ellenőrzések tovább folytatódnak, a nagy rendezvényeket pedig kiemelten kezelik. A Forma-1 alatt a Hungaroring környékén is sok ellenőr dolgozott és a Sziget Fesztivál idején is hasonló ellenőrzésekre lehet számítani az óbudai trafikokban – hívta fel a figyelmet a hatóság.

Olvasói sztorik