Belföld

Alkotmánysértő a razzia?

magyar-rendorok(960x640)(25).jpg (rendőrök, magyarország, )
magyar-rendorok(960x640)(25).jpg (rendőrök, magyarország, )

A fokozott rendőri ellenőrzések miatt fordult az ombudsmanhoz a Magyar Helsinki Bizottság.

A civil jogvédők kérik, hogy az alapvető jogok biztosa kezdeményezze a fokozott ellenőrzésre, valamint a ruházat, a csomag és a jármű átvizsgálására vonatkozó jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatát az Alkotmánybíróságnál. A Helsinki Bizottság már több, az igazoltatás intézményével és gyakorlatával összefüggő elemzésében és kutatásában foglalkozott a fokozott ellenőrzéssel, amelynek lényege, hogy elrendelésekor – a rendőri szerv vezetőjének utasításában meghatározott területen és időtartamon belül – bárki igazoltatható, a rendőrnek mérlegelnie sem kell az igazoltatás szükségességét alátámasztó körülményeket.

Az igazoltatásnak ez a formája egyáltalán nem bizonyult hatékonynak a bűnmegelőzés és a bűnfelderítés tekintetében, a szabályozással szemben komoly alkotmányossági aggályok is felvethetők. A rendőrségről szóló törvény felhatalmazása alapján a rendőri szerv vezetője gyakorlatilag bármikor elrendelheti a fokozott ellenőrzést. A szervezet úgy vélte, „a jogbiztonság követelményét sértő szabályozás miatt könnyen előfordulhatnak tömeges alapjogsérelmek, mert a fokozott ellenőrzés alatt foganatosított rendőri intézkedések nagyobb eséllyel sérthetik az állampolgárok emberi méltóságát és magánszféráját, valamint a tisztességes eljáráshoz való jogukat”.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint ez történt egyik ügyfelükkel is, akit március 30-án a Sirály nevű szórakozóhelyen „fokozott ellenőrzés” keretében igazoltattak, majd ruházatát átvizsgálták. Az ügyben a Helsinki Bizottság a Független Rendészeti Panasztestülethez fordult, panaszában jelezve, hogy a fokozott ellenőrzés elrendelésére vonatkozó felhatalmazás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét is. A strasbourgi bíróság 2010-ben egy hasonló szabály miatt elmarasztalta az Egyesült Királyságot – emlékeztettek a jogvédők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik