Belföld

Lezsák Sándor: be kell lakni az ország minden négyzetméterét

Kunstár Csaba
Kunstár Csaba

2013. 07. 27. 21:50

A tanyasi életmód és a tanyák fontosságát hangsúlyozta Ásotthalmon a XI. Gátsori tanyasi ünnepségen tartott előadásában az Országgyűlés alelnöke.

Lezsák Sándor úgy fogalmazott: “be kell lakni” az ország minden négyzetméterét, és ehhez kellenek a tanyák is és azok a gazdálkodók, akik hallatlan leleménnyel, tudással és az ősök tapasztalataival együtt képesek arra, hogy területeiket rendbe hozzák, megműveljék, évszázados, évezredes értékeket “hívjanak elő”.

Bizonyítható, hogy szükség esetén az ember csodákra képes. “Nagy szükség van ezekre az emberekre a tanyán, ezt magam is tudom; Lakiteleken egy olyan házban élek, amely valamikor tanyasi épület volt, és tanyasi tanítóként kezdtem pályafutásomat is” – mondta el.

Az alelnök a rendezvénnyel kapcsolatban hangsúlyozta: az Ásotthalom környéki tanyavilág különösen bizonyítja, hogy életerős családok képesek a leheletlenben a lehetségest megtalálni. Ehhez azonban törvények is kellenek: olyan helyzetet kell teremtenie a törvényhozásnak, amely alkalmassá teszi az életre a tanyákat. Évtizedekkel ezelőtt körbeszántották a tanyákat, nem engedték, hogy építkezzenek rajtuk, az ott élők harmad-, negyedosztályú állampolgároknak számítottak, és a gyötrelmeket ma is megérzik, legyen az az időjárási viszontagság vagy a megélhetési nehézség – idézte fel.

Lezsák Sándor kedvező fejleményként értékeli, hogy készül a tanyatörvény. “Úgy gondolom, hogy a magyar értékekről, a hungarikumokról szóló törvény olyan lehetőséget biztosít, amellyel a tanya is hungarikum lehet” – mondta.

Egyedülálló, különleges, a világban megcsodált gazdálkodási forma, amely nemcsak teljes embert kíván, hanem olyan teljes ismeretet ad az életről, természetről, környezetről, amelyik képes nevelni, tanítani, formálni a családot, gyermeket, közösséget – tette hozzá. Amikor az emberek kimennek a városból, rácsodálkoznak arra, hogy milyen mások az ízek, a termékek. “Talán eljutunk oda, hogy az emberek keresik a gazdálkodókat, a tanyatulajdonosokat és termékeiket” – mondta.

A kétmilliárdos tanyafejlesztési program megvalósítása már folyamatban van, és a tanyatörvény előkészítése is megkezdődött. Reményei szerint a következő ülésszak elején, az elsők között fogadják el – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.