hoseg(210x140)(5).jpg (kánikula, )
Belföld

Siófok felkészült a hétfői hőségcsúcsra

Mivel az előrejelzések szerint hétfő délután a hőmérséklet megközelítheti a 40 fokot, Siófok önkormányzata rendkívüli intézkedésekkel igyekszik megóvni a városba érkező több tízezer turista és a helyiek egészségét - írta pénteken a Siofok.hu.

Az önkormányzat honlapja arról számolt be, hogy a városháza hétfőn csak ügyeleti rendszerben működik, a hivatal dolgozói a rendkívüli meleg miatt szabadságot kaptak. Balázs Árpád polgármester a város munkaadóit arra kéri, hogy ha lehet, hétfőn engedjék szabadnapra a kollégáikat, de ha ez nem oldható meg, akkor gondoskodjanak megfelelő hűtésről és védőitalról.

A Siofok.hu közlése szerint a polgármester a közösségi épületek közül a Fő téri klimatizált könyvtárépületet jelölte ki, ahova a hőség elől bárki bemenekülhet. A siófoki rendőrkapitányság aulája hétfőn hűsölőként is szolgál, emellett a Sió Pláza is nyitva áll az erős napsütést nehezebben elviselők előtt. A városvezető a légkondicionált bankok és kereskedelmi üzletek vezetőit is arra kérte, hogy az ügyfeleken kívül másokat is engedjenek be.

Az önkormányzat közölte: üzemelnek és biztonsággal fogyasztható csapvizet adnak a város közkútjai. Siófok központjában és a legfrekventáltabb területeken valamennyi kút működik, így a Fő téren, a vasútállomásnál, a Március 15. téren, a hajóállomásnál, valamint a Jókai parkban egyaránt tiszta vízhez juthat mindenki. Városszerte számos helyen található vízadagoló automata, így többek között a rendőrkapitányság épületében, valamint a DRV Zrt. ügyfélszolgálati irodájában is.

A klimatizált siófoki kórház felkészült arra, hogy a hőség miatt nagyobb betegforgalommal kell számolniuk, de megerősítették az orvosi ügyeletet és az üdülőorvosi-szolgálatot is, a strandokon pedig mentőszolgálat működik – olvasható a honlapon.

Az önkormányzat a strandolókat arra figyelmezteti, hogy 11 és 15 óra között a magas UV-sugárzás miatt lehetőség szerint kerüljék a napozást. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság pedig óva int attól, hogy bárki egyedül vízbe menjen, és nem tanácsolja a fizikai megterheléssel járó vízi sportokat sem. Nyílt vízre csak a jó úszók merészkedjenek – akkor is csak kísérővel -, ott ugyanis akár 15 fokkal is melegebb lehet, mint a parton árnyékban – figyelmeztetnek.

Horváth Ákos meteorológus, a Balatoni Viharjelző Obszervatórium vezetője arról tájékoztatott, hogy hétfőn késő estére várható az a hidegfront, amely megszünteti a rendkívüli meleget. A lehűlés szélviharral érkezik majd, így jó erre is időben felkészülni – mondta a szakember.

Ajánlott videó