Belföld

Kerékpáros emlékmenet az 56 áldozatért

A 94 évvel ezelőtti román megszállás idején, ártatlanul kivégzett vásárhelyiekre emlékeztek csütörtökön kora este a Kutasi úti emlékműnél.

Kapcsolódó cikkek

Az 1919-es román megszállás idején történt tömegmészárlásra emlékeztek csütörtökön kora este, a Kutasi úti Nagy Dezső-féle tanyánál felállított emlékműnél. A résztvevők kerékpárral járták végig az 56 áldozat halálmenetének útját.

– 1919. július 25-e reggelén a várost megszálló románok pribékje, a magát rendőrparancsnoknak kiadó Berényi László felhozatta a városháza börtönéből a korábban ártatlanul bebörtönzött helyi polgárokat, majd az egymáshoz kötözött emberek egy szakasznyi román katona kíséretében elindultak a város határába. A menetet rémülten figyelők közül Berényi többeket belöketett a halálmenetbe. A Hódmezővásárhelytől 6 kilométerre lévő Nagy Dezső-féle tanyánál álltak meg, ahol a román katonák a foglyokat csoportokba állítva agyonlőtték – idézte fel a történteket Elek András, a kerékpáros emlékmenetet szervező Trianon Társaság elnökségi tagja, hozzátéve, az 56 áldozat közt egyetlen köztörvényes bűnöző volt, egy korábban lopás miatt bebörtönzött férfi, aki az elmondások szerint maga kérte, hogy mint egyetlen bűnös embert, a többiektől külön végezzék ki.

Az emlékmenet egyes állomásain Benkő László részleteket olvasott fel Szilágyi Albert, az első világháborút és a vásárhely melletti kukoricásban történt kivégzéseket felidéző balladájából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik