Belföld

Íme a legjobb hétvégi programok a Balatonnál!

Balaton (balaton)
Balaton (balaton)

Ezen a hétvégén is számos koncert, rendezvény, buli és fesztivál várja a magyar tengernél hűsölőket.

Rozé Fesztivál Zamárdin

Zamárdi és Villány összefogott, hogy a nyár élvezői rájöjjenek, van élet a sörön túl, talán még szebb is. A két város nem aprózta el, kapásból három napra szervezte közös fesztiváljukat. Július 26-án, pénteken kezdenek, amikor is délután fél ötkor Zamárdi városházától ihaj-csuhaj felvonulás indul zenekarral, mazsorettekkel, néptáncosokkal és VESPArádéval.

A Kossuth utca és a strand élettel telik meg: már pénteken élvezhetik először a gyerekeket, majd öregjeik parádéját, bordalokat, borlovagokat. Olyan utcabál lesz este a HKG Zenekarral, hogy az aszfalt is belepirul – na, így születik a rozé.

Mivel a nyár forrónak ígérkezik, ezért a szombatot is estére ütemezték be. Térzenével köszönnek a sógorok, naplementéig kacarászhatnak a gyerekek. Alkonyatkor már a vénekre köszönt a hastánc, méghozzá Európa-bajnok képében. Majd tánc mindenkinek keringőtől cha-cha-cháig. Mielőtt újra születne a rozé az utcabálon Freakendékkel, Pörneki Anikó és Krezinger Tibor nyújt át operettcsokrot.

Nagyon téved, aki azt hiszi, vasárnap megúszhatja a bordalokat, a fenékig ürített rozékat! Persze mindezekről szakemberek adnak felvilágosítást, amit ismét térzenébe, operettbe csomagolnak. A tűz urai, a tűzzsonglőrök zárják a rozé hétvégét Zamárdin.

Ha többet akar tudni minderről, érdeklődjön a +36 80 348 400 vagy a +36 30 939 68 70 telefonszámokon.

Ismét DumaFüred!

A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel 2013. július végén újra nyitja kapuit a DumaFüred, a Dumaszínház nagysikerű nyári humorfesztiválja. Egy óriási sátor várja az érdeklődőket. A múlt évi fergeteges DumaFüredről Litkai Gergely mesél nekünk, tőle tudhatjuk meg, hogy idén is ott lesznek a nagy favoritok, így az ifjú titán, Kiss Ádám is újból színre lép.

Július 26-án nyitja kapuit a DumaFüred, Magyarország egyetlen nyári humorfesztiválja. Balatonfüred már tavaly is tárt karokkal fogadta a népszerű nevettetőket és vendégeiket, 2013-ban is színes forgatagra számítanak. Az augusztus 4-ig tartó esemény programajánlata sokszínű, Litkai Gergely humorista, a Dumaszínház alapítója avat be minket a részletekbe. Tovább a cikkre!

VI. Siófolk Fesztivál

A Rózsakert Siófokon számtalan szórakoztató program helyszíne minden nyáron, az itt megrendezett siófoki programoknak már komoly hagyományai vannak. Ilyen például az idén már hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Siófolk Fesztivál, mely 2013. július 25-28-án várja a közönséget a somogyi városba.

Ennek a balatoni fesztiválnak a népszerűsége bizonyítja azt, hogy a magyar népzene, a néptánc komoly értéket képvisel és nagy érdeklődésre tarthat számot. A Siófolk Fesztivál közönségének olyan együttesek húzzák majd a talp alá valót, mint a Keresek Band, a Cimbaliband, de helyet kapnak a fellépők között a világzene képviselői is, a Balkán Fanatik és a Cucás Világzenei Együttes.

A színpadi programok mellett népművészeti vásár, kézműves foglalkozások, hagyományőrző egyesületek bemutatói szórakoztatják a VI. Siófolk Fesztivál közönségét.

Vadaspark látogatható Balatonfüreden!

Vadaspark nyílik a balatonfüredi Koloska-völgyben a helyi önkormányzat, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Balatonfüred és Környéke Földtulajdonosi Közösség és a Bakonyerdő Zrt. együttműködésében.

A létesítmény 2,21 hektáron terül el, amely teljes egészében a magyar állam tulajdonában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő, védett természeti terület, része a Natura 2000 hálózatnak – közölte  a Bakonyerdő.

A tájékoztatás szerint a vadaspark ötlete 2010-ben született, célja az ember és a természet közötti kapcsolat fejlesztése, a vadon élő állatokhoz kötődő ismeretek bővítése. A park, amely a családokat, a gyermekcsoportokat és a turistákat egyaránt várja, természetes környezetében, megfelelő méretű életteret biztosítva mutatja be Magyarország vadfajainak egy részét, azok megfigyelését testközelből teszi lehetővé.

A 15 millió forintos beruházást teljes egészében a Bakonyerdő Zrt. finanszírozta saját forrásból, pályázati lehetőségek igénybevétele nélkül. A látogatók elé táruló domboldal nyolc vadfajnak, a gímszarvasnak, a dámszarvasnak, a muflonnak, az őznek, a fürjnek, a fogolynak, a fácánnak és a tőkésrécének ad otthont, mellettük a terület rovar- és növényvilága is említésre méltó.

A látogatók az ajánlott útvonalat követve mindegyik vadfajjal megismerkedhetnek, a magaslesekre felmászva pedig kiváló fotók készíthetők. A vadaspark egész éven át, időjárástól függetlenül megközelíthető és térítésmentesen látogatható.

A közlemény kitér arra, hogy az állatbemutató helyszínétől nem messze tanösvény, tornapálya és nordic walking útvonal is található, valamint a közelben van a Lóczy-barlang és a Jókai kilátó.

Sárkányfesztivál Balatonszárszón

2013-ban 3. alkalommal megrendezésre kerülő Sárkányfesztiválra sok szeretettel és színes programokkal várják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

A fesztivál a “Híres Egyfejű” sárkány, Süsü köré szerveződik, aki sárkányhajón érkezik a rendezvényre. Kicsiket és nagyokat is vár a sárkányfelvonulás és sárkányeregetés, mely garantáltan vidám szórakozási lehetőséget kínál.

A látogatók kedvükre élvezhetik a családos gyermekprogramokat és a zenés-táncos műsorokat több, mint egy héten keresztül.

Pénteken nyit a Művészetek Völgye

Idén egy udvarba költözik az irodalom és a dzsessz a Művészetek Völgyében; az irodalmi részben “megjelenik” Weöres Sándor, Csukás István és székely írók, a zenei részben többek között Harcsa Veronika és Dés András.

A dzsessz mindig jelen volt a völgyben, de eddig kevésbé frekventált helyen, most pedig “összeköltözött” a Magyar Írószövetség által évek óta működtetett irodalmi udvarral a Király-udvarban: este hatig irodalmi műsorok, utána pedig dzsesszkoncertek hangoznak el – mondta az MTI-nek az egyik szervező, Jakab Natália.

Hozzátette: a két terület organikusan kiegészíti egymást; a zenekarok közül a kisebb formációkat hívták meg a kissé otthonosabb színpad miatt. Az irodalmi udvarban – többek között – Mirtse Zsuzsa, Berta Zsolt és Bíró Gergely írókkal Erős Kinga kritikus beszélget,

Csukás István Pom-pom meséi “elevenednek meg”, Piros ruhában, szerelemben címmel Weöres Sándor és Károlyi Amy élete, szerelme jelenik meg versekben, Lázár Balázs és Tallián Mariann színművészek előadásában. Elhangzik az Erdélyi Magyar Írók Ligájának irodalmi műsora, a közönség megismerkedhet Murányi Sándor Olivér és Muszka Sándor erdélyi írókkal, s minden nap lesz irodalmi játszóház.

Az esti koncerteket – többek között – a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, a Pátkai Rozina Quintet, a Dés András Quartet ’13, a Gyárfás István – Sárik Péter Duó, a Bacsó Kristóf Trió, valamint a Dresch Quartet adja.

A részletes program a fesztivál weboldalán olvasható.

Még több esemény, program, és Balaton a Balcsi24-en! Kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik