Belföld
frizbi (frizbi, )

Fehérvárra is megérkezett a frizbi őrület

Buthy Lilla

2013. 07. 26. 08:55

A fiatalok a profi mezőnybe szeretnének bejutni.

Az ultimate frizbi (frisbee) egy csapatsport, hasonlóan a focihoz, kosárhoz vagy a kézilabdához. A pályája leginkább a rugby pályára hasonlít, azonban annyiban különbözik a rugby-től, hogy ez egy teljesen no-contact játék, tehát nincs szándékos lökés.

Tavaly márciusban néhány fehérvári fiatal vette a bátorságot, és egy addig ismeretlen csapatsport kipróbálására toborzott embereket. Össze is gyűlt sok fiatal, akik Fehérvár Lionz néven a Bregyó füves területein kezdték el játszani az új csapatjátékot.

Az ultimate frizbi persze nem az ő találmányuk, hanem egy a ’60-as évek Amerikájában feltalált csapatsport, melyet már Magyarországon is játszanak 1992 óta. Ez persze igencsak távol áll a strandon való dobálgatástól, olyannyira, hogy az eredeti játékot 100×34 méteres pályán játssza 7-7 játékos egymás ellen. A cél a korongnak az ellenfél zónájába való eljuttatása, mely rengeteg passzolás és futás révén valósul meg, amitől az ultimate frizbi egy rendkívül dinamikus és látványos csapatsporttá válik.

Az ultimate igazi sajátossága, hogy a sportolók felfogásának köszönhetően a fair play szelleme (spirit of the game) felülírja a mindenáron győzni akarást. Ettől még a nagyobb versenyek is barátivá, gyakran családias hangulatúvá válnak.

Nem csoda, ha ez a játék a fehérvári fiatalok egy részét is “megfertőzte” ,és korong-függővé tette, ezért úgy döntöttek, hogy a kis délutáni játszadozás helyett versenyszerűen szeretnék űzni az ultimate frizbit. Ennek szellemében a csapat az elmúlt egy évben sokat változott, és a versenyzést választó kemény mag mostanra már rendszeres edzéseket tart, melyen a dobálás és játék mellett már technikai és taktikai gyakorlatok is ugyanúgy szerepelnek, mint bármely más csapatsport edzésén.

A Lionz határozott célja mielőbb felnőni a magyarországi profi frizbis mezőnybe, és a későbbiekben a bajnokok városához méltó eredményeket elérni. Ehhez azonban még további létszámbeli gyarapodásra is szükségük van, ezért szívesen fogadnak az edzéseken minden a frizbi iránt érdeklődő fiatalt. Az ultimate másik sajátossága a koedukált jellege, vagyis sokszor fiúk és lányok együtt játsszák a játékot, ezért a fehérvári csapat is egyaránt vár lányokat és fiúkat, korosztálybeli megkötések nélkül.

Edzéseket heti kétszer tartanak a Köfém pályán, a részvétel ingyenes. Jelentkezni itt lehet.

http://frizbi.fehervarforum.hu/
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.