Belföld

A hónap végén lekapcsolják az analóg sugárzást

Frankó Máté

2013. 07. 26. 12:37

A hónap végén az országban megszűnik az analóg földfelszíni sugárzás. Ezt követően csak azok nézhetnek továbbra is ingyenesen televíziót, akik beszerzik a digitális átálláshoz szükséges eszközöket. Az állam ehhez támogatást is biztosít az arra rászorulóknak.

Tavaly októberben Magyarországon is elindult a digitális műsorszórásra való átállás folyamata, mely az idén nyáron a végéhez ért. Július 31-én lekapcsolják az analóg sugárzást, a kedvenc csatornáink ettől kezdve kizárólag digitális adás vételére alkalmas eszközökkel lesznek elérhetőek.

A felmérések szerint Magyarországon a háztartások 11 százaléka érintett az átállásban. E szerint jelenleg közel egymillió ember az otthonában kizárólag analóg földfelszíni sugárzás vételére alkalmas eszközökkel tévézik. Ők azok, akik csak az M1, az RTL Klub, a TV2, illetve, adott esetben egy helyi televízió adását fogják.

Atallas(650x433).jpg (digitális átállás, szentes, )

Digitális átállás a szentesi adóállomáson (Forrás: MTI/Rosta Tibor)

Az átállás kizárólag őket érinti, tenni valójuk ezzel kapcsolatban csak nekik van. A lekapcsolás után ugyanis a hagyományos szoba- vagy tetőantennával rendelkezők számára csak akkor lesznek elérhetőek a jelenlegi adások, ha beszereznek egy megfelelő jelátalakító készüléket, egy úgynevezett set-top-boxot.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a rászorulóknak állami támogatást biztosít a digitális műsorszórás vételéhez szükséges eszközök beszerzéséhez. Az NMHH a támogatás feltételeiről részletes tájékoztatást ad a digitalisatallas.hu weboldalon.

A hódmezővásárhelyiek továbbá bővebb tájékoztatást kérhetnek a Polgármesteri Hivatal illetékeseitől. Az igénylés végső határideje augusztus 30.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.