Belföld

A hónap végén lekapcsolják az analóg sugárzást

A hónap végén az országban megszűnik az analóg földfelszíni sugárzás. Ezt követően csak azok nézhetnek továbbra is ingyenesen televíziót, akik beszerzik a digitális átálláshoz szükséges eszközöket. Az állam ehhez támogatást is biztosít az arra rászorulóknak.

Tavaly októberben Magyarországon is elindult a digitális műsorszórásra való átállás folyamata, mely az idén nyáron a végéhez ért. Július 31-én lekapcsolják az analóg sugárzást, a kedvenc csatornáink ettől kezdve kizárólag digitális adás vételére alkalmas eszközökkel lesznek elérhetőek.

A felmérések szerint Magyarországon a háztartások 11 százaléka érintett az átállásban. E szerint jelenleg közel egymillió ember az otthonában kizárólag analóg földfelszíni sugárzás vételére alkalmas eszközökkel tévézik. Ők azok, akik csak az M1, az RTL Klub, a TV2, illetve, adott esetben egy helyi televízió adását fogják.

Digitális átállás a szentesi adóállomáson (Forrás: MTI/Rosta Tibor)

Az átállás kizárólag őket érinti, tenni valójuk ezzel kapcsolatban csak nekik van. A lekapcsolás után ugyanis a hagyományos szoba- vagy tetőantennával rendelkezők számára csak akkor lesznek elérhetőek a jelenlegi adások, ha beszereznek egy megfelelő jelátalakító készüléket, egy úgynevezett set-top-boxot.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a rászorulóknak állami támogatást biztosít a digitális műsorszórás vételéhez szükséges eszközök beszerzéséhez. Az NMHH a támogatás feltételeiről részletes tájékoztatást ad a digitalisatallas.hu weboldalon.

A hódmezővásárhelyiek továbbá bővebb tájékoztatást kérhetnek a Polgármesteri Hivatal illetékeseitől. Az igénylés végső határideje augusztus 30.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik