Belföld

Szalonnasütés, grillparti? – Itt tilos!

Tűzgyújtási tilalom van. Szalonnasütésre, kerti partira készülve érdemes utánanézni, lehet hogy saját kertünkben sem gyújthatunk tüzet. Megnéztük Hódmezővásárhely környékén ez milyen területeket érint.

Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

A lakóhely szerinti veszélyeztetett területekről a http://erdoterkep.nebih.gov.hu/ oldalon tájékozódhatunk, ahol kiemelve láthatók az erdők, erdősávok. Vásárhelyen a Kertvárosban a Kása erdő környéke, a Bodzási út, Kishomok egy része, a Csomorkányi, a Rárósi, Erzsébeti, és a Kutasi út szakaszai, valamint Batida és Szikáncs környéke is fás terület, ahol felhívják a figyelmet a tűzveszélyre. Az oldalon távolságmérésre is lehetőség van, így kiderül, hiába van a Pető Ferenc utcai garázsok mellett például tűzrakó hely, ez 200 méteren belül található a Kása erdőhöz, így tilalom idején itt sem szabad tüzet rakni. Mártély és Mindszent egyes pontjai, különösen a vízparthoz közeli, erdős részek szintén mind tűzgyújtási tilalom alatt állnak.

Megpróbáltunk utánajárni, hol lehet szabályosan tábortüzet rakni, szalonnát sütni, ám megtudtuk a tűzrakó helyekről a katasztrófavédelemnek listája, felmérése nincsen. A kővel, téglával körülrakott, régóta használt tűzrakók általában biztonságosak, természetesen a szabályok betartásával és saját felelősségre használhatók.

– Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, a közúton és vasúton utazók által eldobott égő cigarettacsikk és dohánynemű fokozott tűzveszéllyel jár. A kiszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rendkívül gyúlékony és erdei vagy mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrása lehet – figyelmeztetett a további veszélyekre Arany-Tóth Attila tűzoltó zászlós, Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, akitől azt is megtudtuk, aki a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezéseket megszegi, százezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal sújtható.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik