Belföld

Nagyon Balaton – világsztárok Siófokon

fesztivál (fesztivál, koncert, )
fesztivál (fesztivál, koncert, )

Februári Müpa-koncertje után ismét világsztárokkal lép fel Magyarországon a Leslie Mandoki által vezetett supergroup, a Man Doki Soulmates, amely augusztus 19-én a siófoki Szabadtéri Színpadon ad műsort a Nagyon Balaton programsorozat keretében.

A fellépők között lesz Bobby Kimball, a Toto egykori frontembere, Chris Thompson, a Manfred Mann’s Earth Band énekes-gitárosa, Randy Brecker dzsessztrombitás, aki az elmúlt évtizedekben Jaco Pastorious, George Benson és Lou Reed zenekarában játszott, és Siófokra jön Bill Evans szaxofonos is, aki egykor Miles Davis, Herbie Hancock és John McLaughlin partnere volt – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A Németországban élő zenész, producer Leslie Mandoki (Mándoki László) fiatal, tehetséges dzsesszdobosként 1975-ben hagyta el Magyarországot a később sikeres hollywoodi rajzfilmessé váló Csupó Gáborral és a máig vele zenélő Szűcs Lászlóval együtt. A nemzetközi ismertséget a Dschingis Khan együttes és dal hozta meg számára, amellyel 1979-ben negyedik lett az Eurovíziós Dalfesztiválon. Mint ezzel kapcsolatban korábban elmondta: a csapatban töltött 16 hónappal többet szoktak a hazai sajtóban foglalkozni, mint karrierje 72 platinalemezt hozó többi állomásával.

Back To Myself című 1982-es szólóalbumával visszatért a dzsessz világához, több önálló zenei projektet indított be, és megalapította saját stúdióját. A Münchentől nem messze található stúdióban Ian Anderson (Jethro Tull), Steve Lukather és Bobby Kimball (Toto), Jack Bruce (Cream), David Clayton-Thomas (Blood, Sweat & Tears) vagy Chaka Khan mellett Placido Domingo, Phil Collins, Lionel Richie, Jennifer Rush és Nik Kershaw is készített már lemezt.

A produceri munka mellett maga is aktívan vesz részt a zenei munkában: Phil Collins hanganyaga kivételével szinte minden egyes, a műhelyében készült lemezen dobolt. A Man Doki Soulmates-et húsz évvel ezelőtt hívta életre, ebben a supergroupban változó felállásban a rockzene meghatározó alakjai zenélnek együtt Ian Andersontól és Peter Maffay-tól Jack Bruce-on és Bobby Kimballon át Greg Lake-ig, de tagja a szupercsapatnak a gitáros Al Di Meola is.

A Man Doki Soulmates augusztus 19-i siófoki koncertje a Nagyon Balaton elnevezésű, mintegy tucatnyi helyszínen zajló rendezvénysorozat része, amely az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódva valósul meg a kormányzat, a közmédia és a vállalkozói szféra együttműködésében.

Az augusztus 18. és 20. közötti programok között lesz az alsóörsi LGT Fesztivál, a zamárdi Strand – Nagyon Zene Fesztivál a Petőfi Rádió közreműködésével, a zánkai Nagy Csobbanás családi strandfesztivál, a B.my.Lake elektronikus zenei fesztivál Balatonvilágoson, a tihanyi ARTplacc kortárs képzőművészeti fesztivál, a VeszprémFolk, a Balatonfüredi Borhetek vagy a Tour de Strand vízibicikli-verseny.

A Nagyon Balaton csúcspontja augusztus 20-án 21 órakor – egy időben a budapesti eseménnyel – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) koordinációjában egy nagyszabású tűzijáték lesz. A programok többsége ingyenes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik