Belföld

Jön az égi háború

zivatar (zivatar, eső, vihar, )
zivatar (zivatar, eső, vihar, )

Megérkeztek a felhők. Többfelé zápor, zivatar hozhat pillanatnyi felfrissülést. De aztán tetőfokára hág a hőség.

Csütörtökön elsősorban a Dunántúlon és Bács-Kiskun megyében várható eső. Rövid idő alatt 20-30 mm-t meghaladó csapadék is eshet, amihez 60 km/óra feletti szél és esetleg jégeső is társulhat. Heves zivatarok, felhőszakadások miatt tíz megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az időkép radarján jól látható, hogy az északnyugati országrész felől egy felhőlánc vonul délkeleti irányba.

Ezzel egy időben a hőség miatt narancssárga figyelmeztetés van érvényben hét megyében. A déli, délnyugati országrészben a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakul. Az országos tiszti főorvos szerdán másodfokú hőségriadót rendelt el, amit csütörtök nulla órától hétfő éjfélig harmadfokúra emeltek. Emellett tűzgyújtási tilalom van az ország egész területén.

Pénteken tehát tovább fokozódik a kánikula. Ekkor már az Északi-középhegység és az Alföld északkeleti része kivételével mindenütt 25, 26 fok körüli középhőmérséklet várható. Csak a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti határvidéken fordulhat elő néhol zivatar.

A folytatásban még jobban rákapcsol a nyár. A tetőpontját vasárnapra éri el a hőség. Ekkor a kora délutáni órákban már a 40 fokot súrolhatják a maximumok.

Jövő hét elején aztán lehűlés kezdődik. Fázni viszont továbbra sem fogunk. A hajnali hőmérsékletek 17-20 fok körül alakulnak, délutánonként 30-33 fokig melegszik majd a levegő.

 

Víz és naptej nélkül egy tapodtat se!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal ismételten azt kéri mindenkitől – különösen a Forma-1-es futamon és a szabadtéri fesztiválokon résztvevőktől -, hogy a hétvégi szabadtéri programok során fogyasszanak több folyadékot. Ajánlott ebben az időszakban az egyébként is szükséges napi két liternél is több folyadékot, elsősorban vizet inni. Azt is ajánlják, hogy a kulacsokat, a palackokat mindig töltsék fel, gondoskodjanak arról, hogy legyen tartalékban víz, amellyel a kendőt, a sálat, a sapkát is benedvesíthetik.

A kalap és a napszemüveg viselésén túl ajánlott, hogy a Forma-1-re, a szabadtéri fesztiválokra érkezők vigyenek magukkal napernyőt, továbbá 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, napvédő készítmények alkalmazásával, és vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik