Belföld

Vádemelés 8 éve elcsalt internetpénzekért

internet (internet, világháló)
internet (internet, világháló)

Négy férfi ellen emelt vádat az ügyészség egy 2005-ös csalási ügy miatt. A Magyar Nemzet szerint az MSZP–SZDSZ-es kormányok idején az erős politikai nyomás miatt nem indulhatott eljárás.

Különösen nagy kárt okozó csalás és magánokirat-hamisítás miatt emelt vádat a napokban a Békés Megyei Főügyészség négy férfi ellen, akik 2005-ben teljesítés nélkül vagy túlszámlázással építettek ki szélessávú internethálózatot MSZP-SZDSZ-es irányítású településeken, kistérségben – írja a Magyar Nemzet.

A lapnak Futó Sándor, a főügyészség szóvivője elmondta: az akkori Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2005-ben pályázatot írt ki gazdaságilag elmaradott településeknek szélessávú internet kiépítésére. A pályázat részletei már a kiírás előtt kiszivárogtak, így az elsőrendű vádlott, egy szentesi férfi ezen információk birtokában két társával gazdasági társulásokat hozott létre a hálózatok kiépítésére, üzemeltetésére, majd meggyőzte az érintett önkormányzatokat, hogy az ő segítségét vegyék igénybe a pályázatok benyújtásakor.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott az önkormányzatok szaktanácsadójaként elérte, hogy a közbeszerzési eljárásokban olyan vállalkozások nyerjék el a kivitelezés jogát, amelyek aztán az ő és társai cégét bízták meg alvállalkozóként a munkák elvégzésével. Az elkövetők végül 12 önkormányzatot csaptak be, az internetes hálózatokat az elszámolthoz képest csak részben építették ki, a munkák túlszámlázásával a pályázati pénzek egy részét megszerezték, és több településen az eszközök tulajdonjogát nem az önkormányzatok, hanem a vádlottak cégei szerezték meg. A szóvivő szerint ezzel több, mint 262 millió forint kárt okoztak, 155 millió uniós, 107 millió pedig állami pályázati forrásból származott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik