Belföld

Orbán-levél: Péterfalvi tehetetlen

Peterfalvi-Attila(960x640)(3).jpg (Péterfalvi Attila)
Peterfalvi-Attila(960x640)(3).jpg (Péterfalvi Attila)

Noha egyértelműen adatvédelmi ügy, a hatóság elnöke szerint olyan vizsgálatot nem lehet indítani, amely kideríthetné, miként kaphattak kormányfői köszönőlevelet, akik nem írták alá az aláírásgyűjtő ívet.

Péterfalvi Attila az ATV Egyenes beszéd című műsorában úgy vélte: nem lehet vizsgálni a fideszes aláírásgyűjtést. A Nemzeti Adatvédelmi Hatóság elnöke többszöri műsorvezetői ellenvetés után is kitartott álláspontja mellett, hogy egy dolgot lehet csak tenni, aki annak ellenére kapott ilyen levelet, hogy nem írta alá az ívet, az forduljon a Fideszhez, és kérje, töröljék az adatait.

A szakember azt mondta: hozzá is fordultak olyanok, akik arra panaszkodtak, hogy olyan családtagjuknak érkezett a miniszterelnöktől levele, aki több éve meghalt. Éppen ezért levelet írt Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának, hogy töröljék ezt az adatot a rendszerükből.

Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint több mint kétmillió aláírásnál előfordulhatnak ilyen esetek. Nem lehet kizárni az emberi rosszindulatot, hogy valaki odamegy az aláírásgyűjtőkhöz, és más nevében írja azt alá. Ez valóban adatokkal való visszaélés, de nem lehet kideríteni, ki élt vissza az adatokkal, ugyanis ezekről az esetekről nincsenek videofelvételek – fogalmazott.

Péterfalvi Attila hozzátette: az aláírásgyűjtés az érintettek túlnyomó többségének hozzájárulásával történt, de ekkora mennyiségnél előfordulnak pontatlanságok, és az emberi rosszindulatot sem lehet kizárni.

A halottaknak küldött köszönőlevelek kapcsán Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban az RTL Klub Híradójának úgy reagált, hogy az adathamisítás az aláírásgyűjtést még nem teszi hiteltelenné. Szerinte ugyanis csak nagyon kis számban találhatók olyan rosszindulatú emberek, akik más helyett írták alá az ívet. „És önmagában az, hogy vannak rosszindulatú emberek, az egyébként egy jó szándékú kezdeményezésnek a hitelét nem rontja el” – tette hozzá.

Az adatvédelmi hatóság elnöke korábban az FN24-nek azt mondta: pártatlansága és kompetenciája kétségbevonhatatlan, amit az sem kérdőjelez meg, hogy az ellenzék – pártosságát igazolandó – felemlegeti, hogy a kilencvenes évek elején szakértett a Fidesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik