Belföld

Kémügy: „Életfogytiglan is járhatna Szilvásyéknak?”

Ezt állítja Gálszécsy András, aki exkluzív interjút adott a csütörtökön megjelenő Heti Válasznak. Közben a DK koncepciós pert emleget.

A hetilap internetes beharangozójában azt írja, hogy az Antall-kormány egykori titokminisztere szerint hazaárulással ér fel a kémügy.  „Olyan még a világon nem volt, hogy egy kémelhárító központhoz maguk a főnökök vigyenek be szervezetten idegen – tehát konkurens – szakembereket. Mindezt azért, hogy ellenőrizzék a hivatal munkatársainak megbízhatóságát. Könyörgöm, ez egy iparvállalatnál is elképzelhetetlen!” – mondja Gálszécsy András.

Szerinte a kémügy tippadója lehetett külföldi, vagy lehetett magyar, akinek hatalmában állt mindezt átverni – a most első fokon két év tíz hónapra ítélt – Szilvásy Györgyön és Galambos Lajoson. „Utóbbi az egész életét a kémelhárításnál töltötte, lehet, hogy még homokozott is a hivatal udvarán, hiszen már az apja szakmabeli volt. Szilvásy pedig, akárki akármit mond róla, szintén profi.”

„Ha nem külföldről jött az ötlet, a szocialista párt akkori vezérkarában kell keresni az éceszgébert. Más nem volt abban a helyzetben, hogy kvázi utasítani tudja az NBH-t.” Gálszécsy úgy véli: kémvád helyett inkább hazaárulásról lehetett szó Szilvásyék esetében (már ha igaz a Heti Válasz által korábban feltárt történet). Közbevetésünkre – ha a hazaárulást hivatalos személyként követik el, a Btk. szerint életfogytiglan is kiszabható – Gálszécsy azt mondja: „A másodfok még dönthet úgy, hogy megváltoztatja az ügy minősítését, és akkor talán szó lehet súlyosabb ítéletről.”

Előzőleg a Népszava arról írt, hogy nem a bürokratikus eljárások nehézkessége miatt halogatja a Debreceni Törvényszék a nemzetbiztonsági bizottság kérését, hogy a testület tagjai betekinthessenek az úgynevezett “kémügy” irataiba, hanem azért, mert a titkosított büntetőeljárás tárgyalásainak jegyzőkönyvei még el sem készültek, így nem lenne mit megmutatni a bizottságnak.

Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a lap azt írta, hogy a nemrég elsőfokú ítélettel zárult büntetőpernek még az első, március 12-i tárgyalásának sincs hivatalos jegyzőkönyve, és az azóta tartott összes többinek sem, ami súlyos eljárási hiba a bíróság részéről. Nincs még írásba foglalva az ítélet sem, melyben a törvényszék katonai tanácsa 2 év 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját és Szilvásy György korábbi titokminisztert.

A cikk alapján Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa azt írta a Facebook-oldalán, hogy a „jelenlegi hatalom még saját koncepciós perét sem képes a saját maga alkotott szabályok szerint levezényelni. Persze, biztosan találnak majd egy jó kis ügyészt meg bírót. Van az a kitüntetés meg az a pénz. Nincs tehetség, nincs tisztesség bennük. Csak bosszúállás”.

Előzőleg párttársa, a DK alelnöke azt mondta, hogy példát akarnak statuálni Szilvásy György ügyében. Debreczeni József úgy vélte, figyelmeztetésnek tekinthetők a volt titokminiszter ügyében másodfokon ítélkezők számára a Varga Béla nyugalmazott hadbíró ellen a közelmúltban indított eljárások.

A politikus Az orbáni hazugságszolgáltatás új botránya – adalék a Szilvásy-dossziéhoz címmel tartott sajtótájékoztatón felidézte, Varga Béla volt az, aki 2011-ben megalapozatlannak találta a kémperben a katonai ügyészség vádjait, és szabadlábra helyezte Szilvásy Györgyöt, illetve Laborc Sándort.

A DK alelnöke emlékeztetetett arra, hogy még abban az évben Hende Csaba honvédelmi miniszter előterjesztésére a köztársasági elnök kényszernyugdíjazta Varga Béla bírót, aki ellen többi között gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt indult eljárás.

A kémperben az alelnök szerint példát akarnak statuálni. Úgy fogalmazott: a politikai ellenfelekkel szembeni büntetőeljárás, vagy börtön félreérthetetlenül a diktatúrák sajátja és módszere, és Rákosi, illetve az 1956-os forradalom utáni megtorlások idején zajlottak ilyen perek. “Holnap bárki sorra kerülhet” – mondta Debreczeni József.

Az ügybe beszállt az MSZP is. Levelet írt Polt Péter legfőbb ügyésznek és Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének Bárándy Gergely, hogy tájékoztassák Varga Béla hadbíró tábornok ügyéről. A szocialista képviselő, aki az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság ellenőrző albizottságának elnöke, közleményében azt írta az MSZP nevében, hogy követelik a teljes nyilvánosságot a hadbíró tábornok ügyében éppúgy, mint a Szilvásy-perben.

“Varga Béla hadbíróról minden szakmabeli tudja, hogy szálka a Fidesz szemében, mert szakmai meggyőződése miatt legutóbb is szembe mert menni a kormány politikai leszámoló hadjáratával” – fogalmazott az ellenzéki képviselő, aki szerint ha beigazolódik, hogy a tábornok ellen titkosított indokok alapján büntetőeljárást indítanak, és felmentik beosztásából, akkor nagyobb a baj, mint eddig bármikor.

“A legsötétebb diktatúrákat idézi, hogy titkosítják a politikai indíttatású büntető ügyek iratanyagát, hogy a közvélemény sose tudhassa meg az igazságot, s a történetet a kormány úgy magyarázhassa, ahogyan neki tetszik” – írta Bárándy Gergely. Emlékeztetett: a rendszerváltozás komoly eredménye volt a koncepciós perek kutathatóságának megteremtése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik