Belföld

Forróság a buszon – nyernek a spórolással a sofőrök

busz (busz, )
busz (busz, )

Több ezer forintot lecsíphetnek maguknak a buszvezetők azzal, hogy nem kapcsolják be a klímát – tudta meg a Blikk.

– Ha az ember spórolósan vezet, havi több ezer forint üzemanyagpénzt is zsebre vághat, ha klíma nélkül megy, ezt megtoldhatja még pár ezer forinttal – mondták BKV-s dolgozók a lapnak. Teszik ezt annak ellenére, hogy ha lebuknak, büntetés vár rájuk. Igaz, erre kicsi az esély, csak akkor fordulhat elő, ha ellenőrzik a járművet.

Képünk illusztráció
Fotó: kummer János

Botos Péter, a BKV szakszervezeti vezetője a lapnak elmondta, hogy az a sofőr, akinek a busza a meghatározott norma alatt fogyaszt, megkapja az így megspórolt üzemanyag árának egy részét. Hozzátette: nem hiszi, hogy trükköznének a klímával, hiszen akkor nekik is melegben kéne dolgozniuk.

A Hír24 a júniusi 36-37 fokos hőségben tesztelte a BKV járatait. A HÉV-en és az 1-es villamoson nagyon meleg volt, viszont meglepetést okoztak a régi buszok, jól vizsgáztak a nemrégiben forgalomba állított járművek.

További részletek itt.

Bermudában vezethetnek

A BKK a hőségre való tekintettel megerősített műszaki szolgálatot rendelt el, több buszvezetőt állítanak készenlétbe, és a felsővezeték-hálózatot is szabályozzák.

Emellett a BKK engedélyezi a dolgozóknak a könnyebb formaruha, például a bermudanadrág viselését, valamint eltekintenek a nyakkendő viselésétől. További könnyítés, hogy a nagyobb végállomásokon kérésre leváltó munkatársat biztosítanak. A hűtött víz biztosítása folyamatos, és a pihenőhelyiségek nagy része légkondicionált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik