Belföld

Elfújta a szél: Szenvedély, gyötrődés, lemondás


A színpadon érik nővé a színésznő. Gubik Petra még csak belekóstolt, Janza Kata már lubickol. Felnőtté válás a színpadon és a színfalak mögött. Az Elfújta a szél próbáján jártunk.

Ébenfekete hajkorona, sugárzó tekintet. Gubik Petra első főszerepét játszhatja a Szabadtéri Játékokon. Szerinte a darab vízválasztó lesz pályafutásán. Igaz, csak a második szereposztásban az övé Scarlett, de az övé. Petra elárulja, hogy édesanyja egyik kedvence volt az Elfújta a szél. Olvasta a könyvet, s látta a film változatot is. Már a 11 éves Petrában látta az anyai szem, hogy Scarlett lesz a lányból. Az álom valóra vált.

Göröngyök?
Gubik Petra Kisvárdáról indult, de már 16 évesen színház közelben volt. Kis kanyarokkal végül a békéscsabai színházhoz szerződött, itt adatott meg neki Aidát énekelni, s itt vette a bátorságot, s jelentkezett az Elfújta a szél válogatására. A 23 éves fiatal színésznő Scarlettben elsősorban a küzdőt látja. Petra szerint minden álmunkat elérhetjük, de gyötrelmes küzdelmek árán. Ma egy nő – ahogy az ifjú színésznő tapasztalta – csak magára támaszkodhat. A darab hősnője is ezt a küzdelmet vívja.

A színfalak mögött
Csillogás és pompa. Feldördül a rendező hangja. Mindenki megdermed a színpadon, főként, akit „igazítanak”. Visszaáll a zenekar, a színészek és a dörgedelmekkel a nyakukban, mintha mi sem történt volna, folyik a munka tovább. Janza Katával a díszletek mögött beszélgetünk. „Éppen azon gondolkoztam a minap – kezdi Kata -, hogy a nézőknek könnyed, nyári szórakozás, nekünk meg itt dőlhet el a sorsunk. Néhányunknak a pályája függ attól, hogy itt mi történik, másoknak meg az, hogy kell-e még a továbbiakban is. Nekünk ez az életünk.” 

Kell egy csapat
Janza Kata is itt debütált a Szabadtéri Játékok színpadán. Sissy volt az Elisabethben. Neki szerencséje volt, pár évvel később Elisabethet játszhatta. Azt azért elmeséli Kata, hogy neki is voltak gyötrelmei, olyan percek, órák, amikor úgy érezte, hogy a világot jelentő deszkák kicsúsznak a lába alól. De Molnár Piroska, Felföldi Anikó mindig segítségére siettek. Túlélte. Nem is akárhogyan. Janza szerint ma már nem rivalizálnak olyan értelemben a színészek, mint évtizedekkel ezelőtt. Ma mindenki 
sérülékenyebb, ahogy maga a pálya is esetlegesebb. Mások nélkül nem is nagyon megy. Csapat kell. Egy rossz hangosítás, egy rossz megvilágítás is mindent tönkre tehet. Itt mindenki fontos.

Megélt szenvedélyek
Az Elfújta a szél kurtizánját alakító Janza Kata az anyaság megélését is tudja kamatoztatni a színpadon. „Az élet fintora, hogy mire benő a fejed lágya, már túl vagy azon az életkoron, hogy eljátszhasd például Scarlettet. Figyelem kívülről, persze van véleményem – árulja el az Operettszínház színésznője. „ A fiataloknak a szenvedély a fontos a szerepben, a szerelem. Én már annak a fontosságát hangsúlyoznám, hogy milyen erős kötelék a család, a megértés, a belátás, a lemondás. 
Az Elisabethben nekem szerencsém volt, mert végig játszhattam a fiatal, éretlenebbtől kezdve a tapasztaltabb nőig a főszerepet, különböző életkoraimban. Hatalmas élmény így visszatekintve is.”

A család
Janza Kata  – saját vallomása szerint – apafüggő. Volt. Talán éppen mostanra tudott odáig eljutni, hogy vállaljon konfrontációt. Imádja édesapját, de önállósította magát, sőt bizonyos mértékig átvette a szerepét. Ahogy Kata mondja, most ő lett a család összetartó. Itt Szegeden is együtt a család. Az Elfújta a szél arra érdemes, hogy minden fiatal lány megnézze. Janza Kata szerint Scarlett okvetlenül szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik