Belföld

Hullámvasúton az OTP: Csányi kipakolt, majd megszólalt Varga

Az OTP-vezér szerdán délelőtt újságírók szűk körének beszélt arról, miért adta el bankja részvényeit.

A Portfolio.hu szerint 11 órakor tudták meg a kiválasztottak, hogy Csányi Sándor miért adott el több mint 10 milliárd forintért OTP-részvényeket, mik a tervei bankvezérként, agrárvállalkozóként. Noha volt már hivatalos indoklás, a gazdasági portál szerint egyre többen kérdőjelezik meg, hogy az agrár- és élelmiszeripari beruházásokra kellett hirtelen ennyi pénz.


Fotó: MTI

A befektetési tanácsadók elképzelhetőnek tartják, hogy a bankvezér már tudja, miként mentené a kormány a devizahiteleseket, és a befektetők a legrosszabb forgatókönyvre készülhetnek. Az OTP árfolyama csaknem 20 százalékot esett az elmúlt napokban, a zuhanás akkor indult, amikor Navracsics Tibor az újabb devizahiteles tervekről beszélt – írta a Portfolio.hu.

A Magyar Nemzet információi szerint a magyar médiumok közül a TV2 és a távirati iroda munkatársai mellett az ATV, a Népszabadság, az Origo és az RTL Klub kaptak csak meghívást az eseményre. A külföldiek közül a Dow Jones, a Bloomberg és a Reuters tudósíthat, a Kossuth Rádió és a Magyar Televízió stábja nem. Az ajtó ugyancsak zárva maradt a Hír TV kamerája, illetve Magyar Nemzet, a HVG és az Index tudósítói előtt is. Az OTP sajtófőnöke az épület előtt annyit közölt a Hír Televízióval, hogy nem szeretnék kommentálni, miért csak a fenti médiumok nyerhettek belépést.

Mivel az FN24 sem került a kiválasztottak közé, egyelőre tehát csak annyit állíthatunk biztosan, hogy Csányi részvényeladásai miatt nem vizsgálódik a PSZÁF, amely a  rutinellenőrzés alapján ezt nem látja indokoltnak.

Fél órával a találkozó után (11.30-kor) a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 18 366,31 ponton állt, az OTP részvények ára pedig 29 forinttal, 0,68 százalékkal 4275 forintra nőtt.Az öröm azonban csak átmeneti lehetett, mert az MTI 12.03-kor kiadott híre szerint Varga Mihály bejelentette, hogy kivezetnék a lakáscélú lakossági devizahiteleket. Erre azonnal két százalékot esett az OTP árfolyama.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik