Belföld

Munkával előre: csökkent az álláskeresők száma!

Győr-Moson-Sopron megye előkelő szerepet foglal el a munkaerőpiacon. A térségben a foglalkoztatási arány 5,1 százalékkal jobb az országosnál.

Jól alakulnak a statisztikai adatok a munkaerőpiaci folyamatok tükrében. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal közzétette legfrissebb, 2013 júniusára vonatkozó eredményeit, mely egyértelműen arról árulkodik, hogy a térség valamennyi kirendeltségén csökkent az álláskeresők száma. Országosan több mint 497 ezren kerestek munkát az előző hónapban, ami 5,2 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Megyénkben közel kilencezren voltak álláskeresők, azaz a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék volt, ez hazai viszonylatban területünkön a legalacsonyabb.

Térségünkben jelenleg 191 ezer fő dolgozik, de betöltetlen állás is van bőséggel, júniusban több mint 4000 ajánlat közül választhattak az érdeklődők, melyből aztán közel 2300 új bejelentést regisztráltak is az irodákban. Az új hirdetések nagy része a feldolgozóipar területéről érkezett, ezen belül is a járműgyártás volt a kiemelkedő. Ebben jelentős szerepe van az Audi Hungaria Motor Kft. beruházásának és beszállítóként a hozzá kapcsolódó kis- és középvállalkozásoknak. Júniusban keresettek voltak továbbá a forgácsolók, a targoncavezetők, a lakatosok, de gyümölcs- és zöldségfeldolgozókra, hegesztőkre, gyártósor mellett dolgozókra is igény mutatkozott. A Munkaügyi Központ hatékony vállalati kapcsolattartási tevékenységét igazolja az, hogy a foglalkoztatók nem igényeltek állami támogatást az új bejelentések 80 százalékánál. A legtöbb bejelentett, ám nem támogatott álláshelyet Győrben rögzítették.

Más tekintetben is eltér megyénk az országos statisztikától, iskolai végzettség szempontjából például az alapfokú végzettségűek képviselik a legnagyobb arányt, szemben térségünkkel. Győr-Moson-Sopron megyében a munkanélküliek nagy része, egészen pontosan 61,5 százaléka középfokú végzettségű, míg 8,8 százaléka felsőfokú diplomával, oklevéllel bír, és csak közel 30 százalékuk az, aki az általános iskolát végezte el. Júniusban az álláskeresők mintegy 55 százaléka nő volt, a regisztráltak több mint fele továbbra is a 26 és 50 év közötti korosztályhoz tartozik.

Bár az esetek többségében csökkenés érzékelhető, a pályakezdőknél mást mutatnak a számok, itt ugyanis emelkedés volt érzékelhető. Júniusban, a májusi zárónaphoz képest 78 fővel többen kerestek állást a fiatalok közül, így számuk jelenleg 941 fő. „A nyár folyamán jelentős csökkenéssel már nem számolunk a munkaügyi központnál, inkább egyfajta stagnálásra számítunk. A pályakezdőknél ugyan biztosan lesz változás, köszönhetően az Első Munkahely Garancia Program második szakaszának, melybe 150-200 főt biztosan bevonunk” – mondta portálunknak Major Ernő, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik