Belföld

Ideiglenes lesz a vámosszabadi menekülttábor

Vámosszabadi hozzájárul, hogy a külterületén lévő volt munkásszálló épületében - elsősorban családok elhelyezésére alkalmas - befogadóállomás létesüljön és működjön ideiglenesen.

A közös közlemény szerint a felek 2014 márciusában újra áttekintik a migrációs helyzetet, és ennek függvényében döntenek a létesítmény esetleges bezárásáról, illetve az ingatlan önkormányzati hasznosításáról.

A tárca a befogadóállomás működése kapcsán minden segítséget megad a helyiek objektív és szubjektív biztonságérzetének megőrzése érdekében, beleértve a települési térfigyelő kamerarendszer kiépítését és megfelelő rendőri jelenlét biztosítását.
A közlemény kitér arra, hogy a település vezetősége és lakossága átérzi a Magyarországra nehezedő migrációs nyomás okozta problémákat, és tudomásul veszi, hogy a menedékkérők létszámának emelkedése új befogadóállomások nyitását teszi szükségessé.

Kovács Gyula, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Győr-Moson-Sopron megyei vezetője június elején jelentette be, hogy hamarosan 216 illegális bevándorló elhelyezésére alkalmas nyílt befogadóállomás kezdi meg működését a magyar-szlovák határnál fekvő Vámosszabadiban. Közlése szerint olyan embereket helyeznek el a falutól és a kisalföldi megyeszékhelytől is több kilométerre fekvő objektumban, akik nem jelentenek különösebb kockázati tényezőt, így nem kell őket menekültügyi őrizetbe venni.

A helyiek többször is tiltakoztak a létesítmény ellen.

Pintér Sándor belügyminiszter június végén arról beszélt: Vámosszabadiban lesz a kilencedik magyarországi menekülttábor. A miniszter indoklásában arra hivatkozott, hogy az elmúlt hónapokban Magyarországra érkező nagyszámú menedékkérő elhelyezését már nem tudják megoldani a meglévő létesítményekben. Azt mondta, Vámosszabadira szükség van, ott “nagyobb anyagi ráfordítás nélkül meg lehet nyitni a tábort”.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója korábban azt emelte ki: sem közegészségügyi, sem közbiztonsági kockázatot nem jelent az a legfeljebb kétszáz ember, akit a falu határában helyeznek majd el. Hozzátette: többségében háború elől menekülők érkeznek majd kisgyerekekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik